Un germà marista

El Celtic de Glasgow, campió d’Europa l’any 1967, saltarà aquest dimecres, a la gespa del Camp Nou per enfrontar-se al Barça en fase classificatòria de la Champions. Serà el desè enfrontament des de 2004, amb sis victòries i un empat per part del Barça. Sabem que el club de la Ciutat Comtal va ser fundat per Joan Gamper. Qui va fundar, en canvi, el Celtic de Glasgow? Quina és la història apassionant de la seva fundació que ha marcat per sempre el seu tarannà de club catòlic i solidari com ningú?

Germà Walfrid

El germà Walfrid (18 maig 1840 – 17 abril 1915) és el nom religiós d’Andrew Kerins. Va néixer a Ballymot, comtat Sligo, a Irlanda. Fill de John i Elisabeth, estudia per ser mestre i als 24 anys ingressa a l’Institut dels Germans Maristes de l’Ensenyament. Quan té 30 anys es destinat a Glasgow per ensenyar a l’escola de St. Mary’s School i The Sacred Heart School. Quatre anys més tard n’és el director. El panorama social és desolador, especialment per als immigrants irlandesos. Fam, pobresa, marginació

La taula dels nens pobres

Sap que no és del tot fàcil ser catòlic en un context protestant en aquella època. Crea The poor children’s dinner table (la taula dels nens pobres) per atendre’ls i donar-los alimentació, formació, estudis i esports. Milers d’irlandesos se n’han beneficiat. Cerca fons econòmics a través d’empreses. Organitza esdeveniments esportius per recaptar diners. Al 48 anys, al novembre de 1887, decideix crear un equip de futbol que rep el nom de Celtic. Les seves arrels irlandeses entren en joc.

El Celtic, un club amb segell catòlic

Es troba a la sagristia de l’església de St. Mary. El maig de 1888 és la data de la fundació d’un club marcat des dels seus inicis pel segell del catolicisme i de les atencions caritatives i solidàries. El club és un mitjà. El Celtic presenta un magnífic palmarès, a més de l’esmentada Copa d’Europa (1967) i de la Recopa d’Europa (1972). El seu estadi rep el nom de Paradise (Paradís) amb capacitat que supera els 60.000 espectadors.

Homenatge al fundador: des d’una estàtua fins a un restaurant amb el seu nom

El Celtic sempre ha honorat sense embuts el seu Fundador, el germà marista Walfrid. Gaudeix d’una magnífica estàtua, de l’any 2005, de més de 3 m d’alçada, esculpida en bronze per Kate Robinson sobre un pedestal de granit, està col·locada en un lloc destacat de les instal·lacions del club. També té una escultura commemorativa a Ballymote, la seva ciutat natal. El restaurant de la llotja de l’estadi rep el seu nom: Waldrid Restaurant. Té cançons dedicades.

Exemple de fidelitat

Però més enllà de tot això, les arrels catòliques i el seu projecte solidari segueixen vius a través de la generosa Fundació del Celtic. Magnífica la seva afició. Un club fidel al seu fundador mereix admiració i respecte. El Celtic n’és un exemple.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!