Completem avui les cinc antítesis amb les quals Jesús recalcava al màxim que no havia vingut a anul·lar la Llei sinó a “dur-la a plenitud”.

La que acabem de llegir ha esdevingut proverbial: “Ull per ull, dent per dent.” Malauradament, encara és vigent i determina les conductes dels pobles i bona part de les relacions humanes, com la cançó de l’enfadós que es repeteix fins a enutjar qui l’escolta.

Jesús considera que l’inventor d’aquesta cantarella és el Maligne i que els deixebles no s’han de deixar endur per ella, sinó resistir-se en qualsevulla situació en què es trobin. Ho exemplifica amb tres situacions: una bufetada, un plet, veure’s obligat a portar una càrrega durant mil passes.

Jesús opta per la no-resistència física a les pretensions del Maligne: “A qui et demana, dona-li, i a qui vulgui demanar-te un préstec, no li giris l’esquena.” Pel que fa a la darrera antítesi, “Estimaràs el teu proïsme i odiaràs el teu enemic”, la segona part no es troba així en la Llei. L’hebreu, una llengua primitiva, no coneix el comparatiu. És una expressió forçada que equival a “No tens per què estimar el teu enemic”, on el verb “odiar” s’hauria de traduir sovint per “estimar menys”.

Jesús, però, va més enllà: “Estimeu els vostres enemics, beneïu els qui us maleeixen; feu el bé als qui us odiïn i pregueu pels qui us maltractin i persegueixin, perquè sigueu fills del vostre Pare que està en els cels, que fa sortir el seu sol sobre dolents i bons i fa ploure sobre justos i injustos.”

El text alexandrí s’ha conformat amb la primera dita. Els recaptadors de tributs, mal vistos pel poble, perquè s’aprofitaven del seu càrrec per extorsionar la gent, no fan res d’extraordinari si estimen els qui els estimen, com tampoc els pagans, si saluden tan sols els seus germans. Es tracta d’una dita molt agosarada de Jesús pel que fa als enemics, que concorda plenament amb la manera com Déu Pare “el seu sol fa sortir sobre dolents i bons i fa ploure sobre justos i injustos”, sense fer cap mena de distincions. “Sigueu, doncs, vosaltres perfectes aquí a la terra, com és perfecte el vostre Pare que està en els cels.”

Diumenge vinent començarem la Quaresma.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!