De l’1 al 5 d’agost de 2024, Barcelona acollirà la XXXII Trobada Nacional de l’Ordo Virginum a la Residència Salesiana Martí Codolar. Aquesta trobada reunirà verges consagrades de tota Espanya sota el lema “Enmig del món, acompanyades per Jesús”. Aquest lema està inspirat en el passatge bíblic dels deixebles d’Emaús (Lc 24, 13-35). En aquest relat, Jesús ressuscitat s’apareix als deixebles que caminaven cap a Emaús, els acompanya, els explica les Escriptures i, finalment, és reconegut per ells en el moment de la fracció del pa. Així, els deixebles descobreixen que, tot i no haver-lo reconegut al principi, Jesús havia estat amb ells durant tot el camí.

Una Vocació enmig del Món

Aquest passatge reflecteix profundament la vocació de les verges consagrades: dones que, vivint enmig del món, busquen constantment la presència de Jesús en la seva vida diària. Elles són testimonis de la seva fe, trobant Jesús en les activitats quotidianes i portant la seva llum als altres, tal com els deixebles d’Emaús van portar la bona nova de la resurrecció als seus companys.

La trobada inclourà moments de pregària, formació i comunió, amb activitats destacades com les ponències sobre temes bíblics i espirituals, així com visites a llocs emblemàtics com la Catedral de Barcelona, la Sagrada Família i el Monestir de Montserrat.

Dia 1: Acollida i Benvinguda

El dijous 1 d’agost a la tarda s’iniciarà l’acollida i benvinguda a les participants, seguida de les vespres i l’Eucaristia d’obertura.

Dia 2: Presència del cardenal Joan Josep Omella

El divendres 2 d’agost, el Sr Cardenal Joan Josep Omella es farà present a la trobada, presidint l’Eucaristia i saludant les participants. El pare Jordi Latorre, s.d.b., oferirà la ponència Acompanyades per Jesús: una mirada bíblica, i a la tarda, hi haurà un temps d’adoració i la possibilitat de celebrar la reconciliació.

Dia 3: Jesucrist al Centre

El dissabte 3 d’agost, Mons. Javier Vilanova, bisbe auxiliar de Barcelona, farà una ponència sobre Jesucrist al centre de la vida de la verge consagrada. A la tarda, les participants realitzaran una visita guiada a la Sagrada Família.

Dia 4: Reconèixer Jesús

El diumenge 4 d’agost, Núria Ferret, o.v., oferirà una ponència titulada Emaús: Retrobar-se en el camí, i Teresa Gené, o.v., farà una altra ponència sobre Reconèixer Jesús en la Fracció del Pa per donar testimoni.

Visita a la Catedral de Barcelona

A més, el diumenge 4 d’agost, a la tarda, les participants visitaran la catedral de Barcelona, celebrant les vespres a la Capella del Santíssim i unint-se a la missa de les 19.15 que habitualment és retransmesa per Ràdio Estel. Durant aquesta Eucaristia, renovaran públicament el seu propòsit de virginitat.

Dia 5: Sortida a Montserrat

El dilluns 5 d’agost, es farà una sortida a Montserrat, on es participarà en la Missa Conventual de les 11:00.

Una Trobada de Fe i Comunió

La Trobada Nacional de l’Ordo Virginum es celebra cada estiu en una diòcesi espanyola diferent i és un moment privilegiat perquè les verges consagrades participants puguin estrènyer vincles de comunió entre elles, alhora que aprofundeixen en el seu carisma i la seva entrega a Jesucrist i al servei de l’Església. Tant de bo sigui també una oportunitat perquè tots els fidels de Barcelona coneguin i estimin més aquesta forma de vida consagrada tan antiga i tan nova, recuperada per a l’Església després del Concili Vaticà II i reinstaurada a Catalunya des de fa prop de vint-i-cinc anys.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!