Una vintena de diaques de l’arxidiòcesi de Barcelona, alguns acompanyats per les seves esposes, van participar divendres 5 de juliol al vespre, a l’església del Pilar de la capital catalana, en la trobada de final de curs. Primer van compartir l’Eucaristia, presidida pel bisbe auxiliar Javier Vilanova, celebració que va donar pas a una estona de testimonis i comunicació de projectes de cara als propers mesos. Finalment es va compartir un sopar fratern al pati del col·legi parroquial.

Durant l’homilia de la Missa, el bisbe Javier va presentar el diaconat com “una ofrena d’amor a l’Església, seguint allò que demana el Senyor”. Igualment va destacar que “el diaca és una peça crucial a l’arxidiòcesi, dins la qual és un pont entre els pastors i els laics a través de la seva vida a les parròquies, a les famílies i enmig de la societat”. El prelat, a més, va assegurar que “els diaques poden fer millor o pitjor el seu servei, pel que fa a resultats, però l’important és com ha fet aquest servei”.

Durant la reunió posterior a la celebració eucarística, el delegat del Clergat-Diaques, Josep Vidal, va valorar positivament el curs pel que fa a participació en les trobades de formació i espiritualitat, així com en altres activitats. De cara al curs vinent, va anunciar que “l’esperança serà l’eix del camí compartit” a l’arxidiòcesi de Barcelona. D’altra banda, Vidal va explicar que “el Jubileu dels Diaques, del 21 al 23 de febrer de 2025 a Roma, serà una bona oportunitat” per a una participació oberta a tot el món. En els minuts oberts a testimonis, un dels tres diaques ordenats el 25 de maig passat a la catedral de Barcelona, Carles Rubio, va compartir la seva “alegria pel que és un do inmerescut del Senyor”. Des de la seva realitat pastoral com a cooperador salesià i dins la família de Sant Joan Bosco, Rubio va assegurar que “de moment només han arribat satisfaccions i bons moments, des de la consciència que també arribaran les preocupacions i les incerteses”. 

Agustí Codinach

Per la seva banda, el director del Secretariat de Comunicació i Relacions Institucionals de l’Arquebisbat, Ramon Ollé, va comentar les seves impressions després d’una entrevista que li ha fet la revista Vida Nueva, on repassa la dimensió de servei que aporta el diaconat a un batejat com ell, amb la gràcia sacramental i amb una vocació específica de pont. “És important que el ministeri diaconal sigui explicat a la societat, des dels mitjans de comunicació i des d’altres àmbits”, va concloure. Finalment destaquem que el també diaca Ángel Zambrana, director del Secretariat diocesà de Pastoral amb els Marginats, va explicar que acaba d’elaborar “una llista d’entitats i projectes que està reforçant el compromís de tots amb els més necessitats, una crida a la qual els diaques són especialment invitats a respondre afirmativament”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!