La diòcesi d’Urgell compta, des d’aquest 14 d’abril, amb el servei de tretze laics que poden presidir celebracions dominicals en absència de prevere i d’acord amb els rectors. Aquest grup, format per vuit dones i cinc homes, va rebre els ministeris de lector i acòlit el diumenge passat a la catedral de la Seu d’Urgell, en una celebració presidida per l’arquebisbe Joan-Enric Vives, que va instituir els tretze candidats en el lectorat i l’acolitat. 

El grup, elegit fa un any per l’arquebisbe Vives juntament amb els rectors de les parròquies, ha rebut una formació mensual que els ha preparat en l’art de la celebració i la fidelitat a Déu i a l’Església en la seva animació litúrgica i pastoral, de la mà de Mn. Antoni Elvira i el mateix arquebisbe. D’aquesta manera, aquests laics ja estan a disposició de la diòcesi per oferir serveis diversos, com l’atenció als malalts, la catequesi, o fins i tot per presidir les celebracions dominicals. 

Com ha explicat l’arquebisbe Vives, es tracta d’un servei litúrgic molt important per a l’Església, que transcendeix la celebració i comporta la seva pròpia espiritualitat, que es concreta en una determinada manera de viure: sempre aprenent del servei litúrgic de la Paraula de Déu.

Ministeris laicals estables, gràcies al “motu propio” del papa Francesc

La possibilitat que homes i dones laics siguin cridats per al ministeri estable de lector i acòlit és possible gràcies al papa Francesc, que així ho va establir en la seva carta apostòlica en forma de motu proprio “Spiritus Domini”, del dia 11 de gener del 2021. La carta modificava el Codi de Dret Canònic i ha fet que cada vegada sigui més comú veure comunitats que compten amb el servei d’aquests ministeris laicals estables, instituïts pel bisbe diocesà, mitjançant el ritu litúrgic propi. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!