Tret de sortida a la Setmana Santa de Barcelona

L’església de Sant Agustí de Barcelona va acollir, el dissabte 22 de març, l’acte oficial de presentació de la Setmana Santa 2014, organitzat pel Consell General de Germandats i Confraries de l’Arxidiòcesi de Barcelona i per la Germandat del Gran Poder i l’Esperança Macarena, que té la seu en aquesta parròquia, amb la col•laboració de l’Ajuntament de Barcelona. La part central de la vetllada va ser el Pregó de Setmana Santa de la ciutat de Barcelona, pronunciat aquest any pel periodista Ignasi Miranda, responsable d’Informatius de Ràdio Estel i director de la Missa de la 2 de TVE en català.

En els 40 minuts d’intervenció, Ignasi Miranda va repassar diversos aspectes que ajuden a entendre la vivència de la Setmana Santa, sobretot el fet que matessin Jesús, la seva agonia, la dimensió sagrada del misteri que representa un home que pateix la mort a la creu, la pietat popular a partir de la Revelació i la Tradició de l’Església i la Resurrecció de Crist van ser els principals punts de reflexió. Va fer-ho a partir d’experiències personals, alhora que va recórrer a textos de l’exhortació Evangelii Gaudium, del Papa Francesc, especialment sobre les germandats, les confraries i altres entitats que promouen la pietat popular, a les quals el Sant Pare demana més comunió i més fraternitat, sense desencontres. D’altra banda, Ignasi Miranda va citar un fragment de la Passió de Sant Joan i de la de Sant Mateu, per recordar que la mort de Jesús a la creu, “un esdeveniment que ara actualitzem i que continua perquè va ressuscitar”, formava part del pla de Déu, encara que hi havia elements en contra. El pregó també va tenir moments d’anàlisi sociològica sobre la presència de la concepció cristiana a l’espai públic dins una societat plural on les administracions públiques han de col•laborar amb les religions i on, en el cas de Catalunya, les arrels cristianes marquen un sentiment majoritari.

Abans i després del pregó, la Banda Simfònica Ciutat de les Roses, dirigida per Antoni Ramírez, va interpretar un total de 8 marxes processionals. Entre les personalitats presents a l’església de Sant Agustí, destaquen el delegat diocesà de Germandats i Confraries, Gregori Manso, que va presentar el pregoner, el rector de la Parròquia de Sant Agustí, Francesc Casañas, el comissionat d’Afers Religiosos de l’Ajuntament, Ignasi García-Clavel, l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Jesús Hernando, els copresidents del Consell de Germandats i Confraries, Miquel-Àngel Soto i Isama Rodríguez, i el germà major del Gran Poder i l’Esperança Macarena, Joaquín Benítez, així com alguns diputats i regidors de diversos partits polítics.

Després del pregó i l’actuació musical, es va fer una recepció a l’Ajuntament de Barcelona, presidida pel regidor de Presidència, Jordi Martí, que va estar acompanyats per altres representants del govern municipal. Es van lliurar els premis Immaculada, a persones vinculades a germandats o confraries, i se li va donar la medalla del Gran Poder i l’Esperança Macarena al pregoner, Ignasi Miranda. A més, el Consell de Germandats va presentar el cartell de la Setmana Santa 2014, i el va lliurar al Consistori, seguint la tradició dels últims anys.

Entrant aquí es pot llegir el pregó sencer (en castellà i, a sota, en català)

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!