Miquel Borràs, Luvin Fernández i José María Viaño són, des d’aquest diumenge 1 de juny, nous diaques de l’arxidiòcesi de Barcelona. El cardenal Joan Josep Omella els ha ordenat en una celebració de l’Eucaristia a la catedral, amb molts creients tant de les famílies dels nous ministres, incloent-hi les esposes (ja que tots tres són casats), com de les comunitats cristianes a les quals estan vinculats. 

El moment central, que és el ritu d’ordenació, ha començat amb la crida dels candidats i ha seguit la promesa dels escollits, la Lletania dels Sants cantada amb tots tres prostrats a terra per invocar l’Esperit Sant, la imposició de mans del bisbe sobre el cap de cadascú dels tres, la pregària consagratòria, la imposició de l’estola creuada i la dalmàtica i el lliurament del llibre dels evangelis.


En l’homilia, l’arquebisbe de Barcelona ha destacat la importància del servei per entendre “la generositat de tres homes que diuen ‘sí’ a una crida de Déu per ser administradors dels seus dons”. El cardenal Omella ha dit que “l’autoritat i el poder entregat a Crist són el gest d’agenollar-se, com va fer Jesús quan rentava els peus als seus apòstols”, i ha comentat que “la imposició de mans sobre el cap de cada escollit podria ser perfectament sobre els seus peus”. Anant als orígens, ha recordat “l’elecció que van fer els primers apòstols, quan van triar 7 homes de bona fama”. Joan Josep Omella ha traslladat a Miquel Borràs, a Luvin Fernández i a José María Viaño “l’exemple del patró universal dels diaques, Sant Llorenç, que va portar als qui el perseguien, a petició seva, els veritables tresors de l’Església, que són els pobres”.


La Missa, amb la catedral plena, ha comptat amb el bisbe auxiliar Javier Vilanova com a concelebrant principal i amb els diaques de la Comissió de Formació Joaquim Sabater i Quique Fernández com a assistents. A més, han concelebrat els preveres Josep Serra, responsable de la preparació per al diaconat a la Província Eclesiàstica, i altres sacerdots, tots dirigits pel mestre de cerimònies, Josep Teixidó, i pel prefecte de Litúrgia de la mateixa seu barcelonina, Josep Vives. A més, ha ajudat en diversos serveis un bon grup de candidats que es preparen per ser diaques, un fet que ha elogiat i ha agraït el cardenal Omella en alguns moments.


Tres històries diferents per a un sol servei
Un cop completat el ritu de l’ordenació, els tres nous diaques s’han incorporat a la celebració des del servei a l’altar i l’administració de la comunió. Miquel Borràs ha arribat al ministeri ordenat després d’haver rebut una educació en la fe catòlica i d’haver-se apartat de la pràctica religiosa des de l’adolescència fins als 45 anys. Per la seva banda, Luvin Fernández ha basat la seva vocació en l’experiència de discerniment que va viure en una comunitat missionera al seu país d’origen, Veneçuela, una inquietud que es va reobrir després de casar-se. I Josep Maria Viaño assegura que va començar a notar la crida al diaconat arran d’una visita al santuari de Medjugorje i també des de diverses experiències d’adoració al Santíssim.   


Recordem que els diaques, ministres ordenats en el primer grau del sagrament de l’Orde, poden presidir celebracions de dos sagraments, el Baptisme i el Matrimoni, així com exèquies i els sacramentals en general. També són cridats a “conservar i administrar la comunió”, com ha recordat també l’arquebisbe de Barcelona, i a “servir la taula dels pobres”, és a dir, a coordinar estructures de caritat i ajuda als necessitats. Amb aquests tres nous servidors de l’arxidiòcesi, Barcelona passa a tenir 51 diaques permanents.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!