Tres entitats d'Església

Les entitats de l’Església de Lleida vinculades al moviment obrer i del treball han denunciat la precarietat laboral del país, malgrat l’optimisme del Govern cada cop que anuncia les dades sobre l’ocupació, durant la presentació dels actes del Primer de Maig, que organitzen conjuntament la Fundació Jaume Rubió i Rubió, empresa de treball solidari de Càritas, Justícia i Pau de Lleida i la Pastoral Obrera del bisbat de Lleida.

Per primera vegada, aquests tres moviments de l’àmbit de l’Església de Lleida, que viuen la sensibilitat en el món obrer i del treball, han decidit celebrar de forma conjunta una sèrie d’activitats que es concentren al voltant de la Festa del Treball, que van des del congrés estatal de Justícia i Pau fins a la presentació de la memòria de Troballes o els actes de vessant més de fe com les dues pregàries que es faran a les parròquies de Magraners i la Bordeta.

Durant la presentació, el president de Justícia i Pau de Lleida, Rafa Allepuz, ha manifestat que malgrat que es doni una recuperació econòmica, no podíem parlar alegrement de recuperació social, perquè la precarietat estava instal·lada en el sistema. “S’ha aprofitat la crisi per deteriorar les condicions de treball, amb l’excusa que no hi havia més remei, i ara que es comencen a reduir les xifres de l’atur, no hi ha una recuperació paral·lela”. “Es recupera el treball, però no se surt de la pobresa”, ha apuntat també Ramon Baró, director de Càritas i president de la Fundació Jaume Rubió i Rubió.

Per a Allepuz es pot parlar de precarietat quan comprovem que hi ha persones que continuen essent pobres malgrat tenir un lloc de treball. “Això és indigne. Entenc que, venint d’unes dades tan dolentes per la crisi, ara que comencem a repuntar se sigui optimista, però cal filar molt prim. Molt d’aquest treball és precari, perquè malgrat ser a temps parcial, resulta que ho és a disponibilitat plena de l’empresa, que és qui marca els dies i horaris, privant el treballador de poder decidir sobre la seva vida”.

Sota el lema “Treball i Dignitat. És possible!” s’apleguen els actes que es desenvoluparan els mesos d’abril i maig, els quals arrencaran aquest mateix cap de setmana amb la trobada estatal de Justícia i Pau.

La conferència inaugural serà divendres, a dos quarts de vuit del vespre, al rectorat de la UdL, i anirà a càrrec d’Eva López Mourelo, del Departament d’Investigació de l’Organització Internacional del Treball (OIT), la qual parlarà de La qualitat de l’ocupació a Espanya. Durant aquests dos dies, aquesta trobada de Justícia i Pau, debatrà el dret a un treball decent, en diferents ponències i taules rodones.

La Desfilada de moda de Troballes, l’empresa de roba amiga de Càritas; la memòria anual i les jornades de portes obertes de Gardeny són els actes que organitza la Fundació Jaume Rubió i Rubió durant el mes d’abril.

La Pastoral Obrera de la Diòcesi de Lleida, que aplega a Acció Catòlica Obrera i la Comunitat Salesiana, a més de tenir una presència en alguna de les xerrades del Congrés de Justícia i pau, s’encarrega de la vessant celebrativa de la fe, pel que respecta al Primer de Maig. La vigília hi haurà una vetlla de pregària, a les 8 del vespre, a la parròquia de Sant Josep Obrer de Magraners, i l’1 de Maig hi haurà una eucaristia a les 10 del matí a l’església de Sant Agustí de la Bordeta. En aquest moment, hi haurà un reconeixement a una persona o entitat que ha destacat per algun dels valors que es defensen des del moviment obrer d’Església.

Un altre acte destacat serà la conferència que sota el lema de la programació d’aquests actes, Treball i Dignitat. És possible!, el del 6 de maig, realitzarà Eduardo Rojo Torrecilla, catedràtic d’Economia de la Universitat Autònoma.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!