Amb motiu del tercer aniversari de l’inici de la invasió a gran escala d’Ucraïna per part de Rússia, el Museu de la Ciència CosmoCaixa Barcelona ha acollit el dijous 27 de febrer la trobada “Ucraïna: tres anys de resistència i esperança”, organitzada per la Fundació del Convent de Santa Clara, la Fundació Climent Guitart i la Fundació Fidem.
Hi han participat Margarita Robles, ministra de Defensa; sor Lucía Caram, directora de la Fundació del Convent de Santa Clara; Serhii Pohoreltsev, ambaixador d’Ucraïna a Espanya; M. Eugènia Gay, segona tinenta d’alcaldia de Barcelona; Marc Simón, director de l’Àrea Social de la Fundació “la Caixa”; Pau Relat, president de FIRA de Barcelona, i Cristina Cabañas, presidenta de la Fundació Climent Guitart i patrona de Fidem.
Margarita Robles i Pau Relat durant el col·loqui en què van intervenir. Foto: Agustí Codinach.
“El compromís ferm de la comunitat internacional amb Ucraïna ens ha fet reflexionar que cal tornar a liderar el món des dels valors humanistes, i el papa Francesc n’és el referent per excel·lència”, ha afirmat Pau Relat. “La terrible invasió d’Ucraïna és un atac contra els valors de la pau, de la tolerància, de la llibertat… La causa d’Ucraïna és la causa de tots.”, ha constatat Margarita Robles. I ha afegit: “Hem de treballar plegats perquè els infants ucraïnesos no creixin en l’odi, sinó en el perdó.”
Tots els ponents han tingut paraules d’agraïment a sor Lucía Caram per “remoure consciències” i implicar-se en la lluita humanitària en aquest cruel conflicte bèl·lic. Així mateix, han demanat “una pau justa” per posar fi a la guerra. L’ambaixador d’Ucraïna a Espanya ha anunciat que el govern del seu país ha acordat concedir l’orde de la princesa Olga a sor Lucía Caram en reconeixement per la seva tasca solidària.
Un soldat ucraïnès explica la seva tràgica experiència durant el conflicte bèl·lic. Foto: Agustí Codinach.
Dos herois ucraïnesos, un soldat i una metgessa, han emocionat els assistents que omplien l’auditori quan han compartit els seus testimonis esgarrifosos.
Sor Lucía Caram ha recordat als assistents que, des del començament de la guerra a Ucraïna, “he estat testimoni directe d’aquesta massacre” i, gràcies a la inestimable ajuda d’institucions i particulars, “hem pogut obrir corredors humanitaris i fer arribar a la població dos hospitals de campanya, així com vehicles sanitaris, generadors elèctrics, medicaments…”.
El 20 de febrer, sor Lucía va fer el seu viatge número trenta-dos a Ucraïna. Ella i el seu equip han estat sempre a primera línia de combat, “a les trinxeres, al costat dels combatents; als hospitals, atenent ferits, i als cementiris, al costat de les famílies que han perdut éssers estimats”. Així mateix, han evacuat a Espanya nombrosos ferits i malalts que necessiten atenció urgent.
Sor Lucía Caram ha dit que “el nostre objectiu no és només informar, per transparència i responsabilitat, aquelles persones que ens donen suport, sinó també alçar la veu per continuar demanant ajuda i donar testimoni de la tragèdia que presenciem”.