Fruit d’una aliança entre els Germans Maristes i l’editorial Baula i la Fundació Edelvives, ha sorgit la proposta educativa Trencar el silenci per a la prevenció i protecció davant de l’abús sexual. Els materials pedagògics, que s’han presentat el 19 de gener al Palau Macaya de Barcelona, estan adaptats a totes les edats (des d’Infantil fins a Batxillerat), han estat testats amb professionals i infants i joves d’escoles i obres socials i són una molt bona eina per avançar en el camí de la prevenció, la protecció i l’empoderament. Per això, ara s’han posat a disposició de tota la societat.

“Volem generar una massa crítica, perquè el problema dels abusos és incommensurable”, ha remarcat en la presentació Ramon Novell, coordinador de l’equip de Protecció a la Infància de Maristes L’Hermitage i director de l’escola Maristes Sants-Les Corts de Barcelona.

RAMON NOVELL

“Volem generar una massa crítica, perquè el problema dels abusos és incommensurable”

El projecte ve de lluny. Com ha explicat Llorenç Claramunt, director de Drets d’Infància i Safeguarding de Maristes, tot arrenca el 2011 quan l’Institut Marista encarrega a la província de L’Hermitage l’elaboració d’unes Polítiques de Protecció dels Infants. A partir d’aquí es va publicar una guia amb uns criteris d’actuació, es va fer formació a tot el professorat, voluntaris i personal, i es va constituir aquest material de formació que ara es posa a l’abat del conjunt de la societat.

Assistents a la presentació, el 19 de gener al Palau Macaya de Barcelona. Foto: Agustí Codinach

“El resultat que ens donen en prevenció són molt bons”, ha manifestat Claramunt. De fet, aquest treball fa aflorar casos d’abusos a l’escola o en altres àmbits que d’una altra manera haurien restat en el silenci. “Emergeixen més casos però és que no mirar no soluciona res”, ha destacat Ramon Novell.

LLORENÇ CLARAMUNT

“El resultat que aquests mateirals ens donen en prevenció són molt bons”

Trencar el silenci és un projecte educatiu format per 34 sessions de tutoria: sis a Educació Infantil, quinze a Educació Primària, vuit a Educació Secundària i quatre a Batxillerat, dissenyades per treballar la prevenció de l’abús sexual dels infants i joves. Els objectius d’aquestes tutories són sensibilitzar-los sobre el tema, alhora que es posen al seu abast les eines necessàries per informar o denunciar qualsevol tipus d’abús.

Des d’Infantil fins a Batxillerat, tot el material es presenta en format digital. Això facilita la tasca de l’educador o l’educadora, ja que permet treballar en línia, projectar, descarregar i imprimir els diferents recursos. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!