Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, el 8 de març, Església pel Treball Decent (ETD) denuncia com l’economia submergida perpetua la vulnerabilitat de milions de treballadores, els nega els drets fonamentals i condicions dignes de vida.
Les organitzacions que formen part d’aquesta iniciativa assenyalen que “moltes treballadores en feines informals s’enfronten a jornades extenses, salaris baixos i acomiadaments arbitraris. La situació és encara més greu per a les dones migrants, les quals, a causa de barreres administratives, racisme i xenofòbia, es veuen obligades a acceptar feines informals. A més, moltes afronten riscos de tràfic i explotació sexual”.
L’economia submergida impedeix que moltes dones accedeixin a feines justes i equitatives, obligant-les a acceptar condicions abusives, sense contractes ni protecció social
A Espanya, es calcula que el 18% del PIB prové de l’economia submergida, amb una majoria de dones afectades, especialment treballadores de la llar, jornaleres, cuidadores i netejadores.
Davant d’aquesta realitat, ETD proposa mesures concretes per erradicar la precarietat laboral de les dones. Entre elles, figuren la regularització laboral en sectors com el domèstic, agrícola i de serveis; l’enfortiment de la inspecció laboral per combatre abusos i explotació; la regularització de persones migrants, garantint drets laborals i socials; la formació i capacitació per millorar l’accés a feines de qualitat; l’acompanyament pastoral i social, amb un compromís ferm de l’Església en la defensa de les treballadores més vulnerables i la conciliació i corresponsabilitat, promovent polítiques que equilibrin la vida laboral i familiar.
Església pel Treball Decent convida a renovar el compromís amb la justícia social: “Continuem lluitant per un món on la feina sigui una font de vida plena i on cap dona no sigui invisible.”
Aquesta iniciativa va començar el camí el 2014 i està formada per organitzacions d’inspiració catòlica i congregacions religioses entre les quals hi ha Càritas, la Conferència Espanyola de Religiosos, la Germandat Obrera d’Acció Catòlica, Justícia i Pau, la Joventut Estudiant Catòlica i la Joventut Obrera Cristiana.
L’objectiu és sensibilitzar, visibilitzar i denunciar una qüestió essencial per a la vida de milions de persones: el treball humà i reivindicar el treball decent “cap a l’interior d’aquestes organitzacions, cap a l’Església en general i cap a la societat”.