Al Moll de la Fusta de Barcelona, enmig d’un llevant suau que anava agafant intensitat, els arquebisbes de Marsella i Barcelona han presidit la sortida del veler Bel-Espoir, rumb a Tetuan, dilluns 3 de març al matí. Una iniciativa que de l’1 de març al 26 d’octubre reunirà fins 200 joves de diversos països i religions, d’entre 20 i 35 anys, que emprendran una travessia marítima fent escala en diferents ports del Mediterrani per transmetre un missatge de pau i d’esperança al llarg del Mediterrani.

Encara que l’hora de salpar no estava del tot clara —la previsió era fer-ho a les dues de la tarda, però pendents de les condicions climatològiques—, el que sí que s’ha posat en relleu és la voluntat dels joves tripulants, procedents de tretze països de la regió mediterrània, de compartir uns dies de reflexió i de compromís a favor de la pau.

“De sembrar”, com ha remarcat el cardenal Joan Josep Omella, “una llavor d’esperança” al llarg del Mediterrani, tan marcat per les migracions i per les conseqüències nefastes en forma de morts i naufragis. “L’immigrant és un germà, no un enemic”, ha recordat l’arquebisbe de Barcelona.

La iniciativa MED25 Odyssey, com ha remarcat l’arquebisbe de Marsella, el cardenal Jean-Marc Aveline, va partir del mateix papa Francesc i “és un gest profètic tenint en compte la situació actual del món, és una experiència de fraternitat i amistat”.

I com ha destacat Mn. Alexis Leproux, vicari episcopal de Marsella i encarregat de les relacions amb el Mediterrani, en una entrevista a Catalunya Cristiana, “el Mediterrani no pot continuar sent un cementiri, ha de ser una escola de vida i de pau”

L’arquebisbe de Marsella, el cardenal Jean-Marc Aveline, durant l’acte oficial de sortida del vaixell. Foto: Agustí Codinach

Un dels joves tripulants és el Job Casas, de Casserres (Berguedà), de 23 anys, que s’embarca per resseguir aquesta primera ruta Barcelona-Tetuan. “Soc un inquiet cultural, porto el moviment associatiu de Casserres: esplai, coral, teatre, xaranga… A través d’una amistat em vaig assabentar d’aquest projecte que puc dir que està fet per a mi”, ha explicat als mitjans de comunicació. “L’enriquiment d’aquest projecte és l’intercanvi intercultural entre persones de llocs i cultures molt diferents i com podem compartir i nodrir-nos els uns als altres. El que a nivell global és un problema, a nivell particular és un enriquiment.”

JOB CASAS

“L’enriquiment d’aquest projecte és l’intercanvi intercultural entre persones de llocs i cultures molt diferents i com podem compartir i nodrir-nos els uns als altres”

La travessia comença a Barcelona, des d’on es dirigirà a les costes del Marroc. La tripulació farà escala en diversos ports d’AlgèriaTunísia Sicília abans de posar rumb al Pròxim Orient a través de Malta Xipre, amb destinació al Líban Turquia. La tornada cap a Itàlia es realitzarà navegant pel mar Egeu i l’Adriàtic, per finalitzar el viatge a Nàpols Marsella.

L’acte protocol·lari de sortida ha comptat amb la presència del conseller de Justícia, Ramon Espadaler, del director general d’Afers Religiosos, Ramon Bassas, i del tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle. El diumenge 2 de març els joves tripulants van ser rebuts per Salvador Illa, president de la Generalitat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!