“Oh Déu, que en el pla de la teva Providència vas cridar el teu servent Benet XVI per guiar l’Església, concedeix-li de participar al cel de la glòria eterna del teu Fill, a qui va servir com a Vicari a la terra.”

Amb aquesta pregària, en la col·lecta que precedeix la Litúrgia de la Paraula, el papa Francesc recordarà el pontífex emèrit Benet XVI en la missa exequial que presideix avui dijous, a partir de les 9.30, a la basílica de Sant Pere i que es podrà seguir en directe per Ràdio Estel.

Més de 120 cardenals, 400 bisbes i gairebé 4.000 sacerdots concelebraran amb el Papa, entre els quals l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, el bisbe d’Urgell, Mons. Joan Enric Vives, i el bisbe de Vic, Mons. Romà Casanova.

Segons la prefectura de Roma s’espera l’assistència de més de 60.000 fidels

El fèretre amb les restes mortals de Benet XVI serà traslladat al parvis de la basílica de Sant Pere a les 8.45 per al res del Rosari per part de tots els fidels.

Després, la celebració seguirà el model de les exèquies d’un Pontífex regnant, amb alguns elements originals, adaptacions i altres elements absents.

Per exemple, no es faran les súpliques finals de la diòcesi de Roma i de les Esglésies orientals, pròpies d’un Papa regnant, i les lectures, en espanyol i anglès, també seran diferents.

La primera de les cinc pregàries dels fidels, en alemany, serà “pel papa emèrit Benet, que s’ha adormit en el Senyor: perquè el Pastor etern l’aculli en el seu regne de llum i de pau”. Les altres peticions seran en francès, àrab, portuguès i italià.

Els cors presents seran el de la Capella Sixtina, dirigit pel mestre Marcos Paván, i el cor dirigit pel mestre Jafet Ramón Ortega Trillo; l’organista serà Josep Solé Coll.

Al final de la celebració eucarística, Francesc presidirà el ritu de la Ultima commendatio i la Valedictio.

Tot seguit, el fèretre serà traslladat a la basílica de Sant Pere i, posteriorment, a les grutes vaticanes per al seu enterrament.

Durant un ritu, de forma privada, es col·locarà una cinta al voltant del fèretre, amb segells del Capítol de Sant Pere, de la Casa Pontifícia i de l’Oficina de les Celebracions Litúrgiques.

Després, el taüt de xiprer es col·locarà dins d’un taüt de zinc més gran que se soldarà i segellarà. Aquest fèretre de zinc es posarà en una caixa de fusta, que es col·locarà en el lloc que abans ocupava, fins a la beatificació, el fèretre de Joan Pau II.

Alta participació

Al funeral del papa Benet XVI participaran també nombrosos representants ecumènics, entre ells els metropolites Emmanuel de Calcedònia i Policarp d’Itàlia, pel patriarcat ecumènic de Constantinoble, i el metropolita Antoni de Volokolamsk, president del Departament de Relacions Eclesiàstiques Exteriors del patriarcat de Moscou. I bisbes de moltes Esglésies ortodoxes d’Europa, Amèrica i Àsia. També hi serà present el moderador del Consell Ecumènic de les Esglésies, el bisbe Heinrich Bedford-Strohm.

Els funerals de Benet XVI comptaran amb la presència de dues delegacions oficials: la italiana, encapçalada pel president Sergio Mattarella, i l’alemanya, amb el president Frank-Walter Steinmeier i el canceller Olaf Scholz.

També hi seran presents el rei Felip de Bèlgica, la reina emèrita d’Espanya, Sofia, els presidents de Polònia, Andrzej Duda; Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa; Hongria, Katalin Novák; Lituània, Gitanas Nauseda; Eslovènia, Natasa Pirc Musar; Togo, Faure Essozinma Gnassingbe i els capitans regents de San Marino Maria Luisa Beri i Manuel Ciavatta. 

Els primers ministres de la República Txeca, Petr Fiala; Gabon, Rosa Christiane Ossouka Raponda; Eslovàquia, Eduard Heger; els ministres d’Afers Exteriors de Xipre i Colòmbia; el ministre d’Afers Europeus de Croàcia; el ministre de l’Interior de França i el secretari d’Estat d’Educació del Regne Unit.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!