El temps de Nadal ha acabat amb la festa del Baptisme del Senyor. El misteri de l’encarnació que hem celebrat aquests dies ens ajuda a viure i entendre el mètode que Déu ha escollit per relacionar-se amb nosaltres. S’ha fet carn, un de nosaltres; ha entrat a les nostres coordenades d’espai i temps. Des d’aquesta perspectiva, els llocs que el Senyor va habitar durant la seva vida mortal són un signe d’aquesta encarnació.

Terra Santa, per tant, és per a tots els cristians una referència a l’encarnació del Fill de Déu, un testimoni de la seva estada entre nosaltres en un espai i temps concret. Els frares franciscans, que vetllen i tenen cura dels llocs sants, són molt conscients de la importància de la seva tasca de preservar i mostrar als pelegrins els llocs on Jesucrist va néixer, va predicar, va fer miracles, va patir la passió i va ressuscitar. D’aquesta manera, tot cristià pot tocar i veure els referents històrics de la seva fe. Els cristians no creiem en un conjunt d’idees o normes; més aviat creiem en una persona, Jesús de Natzaret, que va viure com un home i que essent també Fill de Déu va habitar en un lloc i temps concret del nostre món.

Actualment, Terra Santa està patint les conseqüències de la crisi Covid, fent que davallin significativament els pelegrinatges. Si, a més a més, hi sumem el degoteig de cristians que fugen a causa de la persecució religiosa, tenim un panorama no gaire optimista. És per això que cal pregar per tal de preservar els llocs sants. Potser no hi anirem mai, però és important que recordem tenir aquesta referència física de la vida del Senyor, per tal que la nostra fe no passi del misteri encarnat a un misteri diluït i eteri, sense cap relació amb la realitat.Si Terra Santa és un testimoni mut però eloqüent de la fe cristiana, l’arribada d’un bisbe a la diòcesi de Solsona és un signe de com la cadena de transmissió de la fe iniciada pels apòstols ha arribat als nostres dies. Solsona, com la resta de diòcesis catalanes, ha estat en el passat terra de sants que han donat la vida per Crist, sobretot durant la persecució religiosa. Mons. Francesc Conesa ha estat nomenat bisbe de Solsona pel papa Francesc. La maternitat de l’Església ha obrat promptament per tal que els fidels no es quedin sense pastor, sense aquesta connexió amb la comunió amb Roma i amb la successió apostòlica. La persona del bisbe, com ho és d’alguna manera Terra Santa, ens recorda que la fe es viu de persona a persona, en comunitat i amb un pastor que confirmi als seus fidels en la fe.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!