La Delegació diocesana de Pastoral Social i Caritativa de l’arquebisbat de Barcelona coordina i posa al dia la tasca que porten a terme en matèria social els religiosos, laics, preveres i diaques. Des del setembre 2018 està formada per l’Apostolat del Mar, Càritas diocesana, els Secretariats de Pastoral amb Migrants i per als Marginats, la Pastoral Penitenciària, la de Trànsit així com altres institucions socials i caritatives. L’objectiu, com ens explica el delegat, Mn. Joan Costa, és l’evangelització entesa com un alliberament total de la persona.

Com funciona la coordinació d’aquests àmbits de pastoral social tan diversos?

Certament, són àmbits molt diferents, cadascun amb la seva manera de funcionar. Fem trobades conjuntes per fer una mica de networking, és a dir, per posar en comú les diferents necessitats i treballar en xarxa. El que mirem és d’estar una mica coordinats i veure com podem potenciar la nostra feina. Així com Càritas fa la feina més d’atenció als pobres en les seves necessitats bàsiques, els altres secretariats busquen promoure la vida de fe en els seus àmbits. Com va escriure el papa Francesc en l’exhortació apostòlica Evangelii gaudium, «la pitjor discriminació que pateixen els pobres és la falta d’atenció espiritual». Per tant, tenim l’exigència d’ajudar els pobres a viure la fe.

Quins projectes de coordinació tenen en marxa i també en cartera?

D’una banda, podem destacar el projecte Única, amb l’objectiu que totes les Càritas parroquials així com altres iniciatives comptin amb el suport i l’ajuda de Càritas diocesana. Es tracta de compartir el mateix sistema informàtic, i per tant, la mateixa informació, per aconseguir una major coordinació. Facilitem poder ajudar molta més gent de manera molt més fàcil. D’altra banda, des del Secretariat per als Marginat connectem amb totes les institucions socials per crear xarxa. Es tracta que tots els que treballen amb els pobres trobien un suport i un referent d’ajuda. Mirem de connectar amb tot el que podem, de tenir un lligam comú. Un altre exemple és la Pastoral amb Migrants, que promou l’amistat i la vida de fe entre les comunitats lingüístiques estrangeres presents a casa nostra i els capellans que les atenen.

“El projecte Única té l’objectiu que totes les Càritas parroquials així com altres iniciatives comptin amb el suport i l’ajuda de Càritas diocesana”

Quina és la importància de l’evangelització, és a dir, de portar les persones a Déu, en sintonia amb l’ajuda material i humana?

Com deia Benet XVI, cal prendre consciència que ens hem de preocupar i ocupar dels pobres. I el papa Francesc, en l’encíclica Fratelli tutti, comentant la paràbola del bon samarità, expressa la necessitat d’aturar-se, de commoure’s i d’actuar. És feina de la delegació fer que tota la diòcesi en sigui conscient davant DE tantes necessitats humanes, entre les quals hi ha la de portar-los a Déu.

Ens encaminem a una nova recessió amb una inflació galopant. Un nou repte per a les entitats socials i caritatives de l’Església.

Una idea que diu molt la gent de Càritas és que som anticíclics, en el sentit que és precisament quan hi ha un cicle de crisi quan Càritas té més suport, més ajuda i voluntaris. Davant d’una crisi nova, nosaltres, els anticíclics, sabrem trobar respostes i recursos per fer-hi front, com ha passat habitualment.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!