El document de treball per a l’Etapa Continental del Sínode, amb el títol “Eixampla la teva tenda (Is 54,2)”, és una crida clara i motivadora a un canvi en les nostres vides. Un canvi positiu, que ens convida a l’esperança, perquè no es tracta de replegar o d’excloure, sinó de fer que els que no han tingut veu ni presència a l’Església puguin tenir-la. Hem de revisar per què molta gent se’n va de l’Església o per què no se’ls permet després que puguin ser inclosos en la mateixa vida eclesial. A l’Església “en sortida” de Francesc no esperem que l’altre vingui cap a mi perquè jo tinc la veritat, sinó més aviat es tracta d’un moviment extern d’acollida i d’inclusió.

Hem de revisar per què molta gent se’n va de l’Església o per què no se’ls permet després que puguin ser inclosos en la mateixa vida eclesial

El capítol segon del document fa una preciosa exegesi de la tenda d’Isaïes, que s’adreça al poble que viu a l’exili. Maria quan visita Isabel, quan presta atenció als nuvis de Canà, quan acompanya l’Església eixampla l’espai de la seva tenda. Més ara, durant l’Advent, eixampla l’espai del seu cos perquè el Messies pugui acampar enmig de la humanitat. Quina bona actitud d’Advent aquesta obertura als altres, els veïns, ser capaços d’acollir i de tenir detalls amb els altres, avançar somriures i promoure solucions al voltant nostre!

Maria quan visita Isabel, quan presta atenció als nuvis de Canà, quan acompanya l’Església eixampla l’espai de la seva tenda

La imatge de la tenda ens convida a ser una Església que abraça. Quan abracem obrim els braços. En la mesura en què abraço creix també el meu gest. L’Església de la tenda de la trobada és una comunitat que s’obre, s’expandeix i sap abraçar més que dir o ensenyar. És una imatge preciosa d’inclusió, que és la paraula clau que mou el procés sinodal, i més ara a l’Advent, com assenyala el document: «Eixamplar la tenda requereix acollir-hi l’altre, i donar cabuda així a la diversitat. Implica, per tant, la disposició a morir a un mateix per amor, trobant-se en i a través de la relació amb Crist i amb el pròxim.»

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!