Un important pas endavant en la recerca científica per a l’Observatori Astronòmic Vaticà: el Telescopi Vaticà Avançat (VATT), situat al Mont Graham d’Arizona, conegut per la seva òptica excel·lent i la seva ubicació privilegiada, ha estat equipat amb un avançat sistema de control automatitzat anomenat “Don”, en honor de Donald M. Alstadt (1921-2007), antic president i conseller delegat de la Lord Corporation.

El sistema, desenvolupat per ProjectSoft HK, una empresa d’enginyeria amb seu a la República Txeca, es va instal·lar el 3 de juny. La finalització de la instal·lació va iniciar una fase de proves i formació en la qual van participar la comunitat de l’Observatori Vaticà i personal de la Universitat d’Arizona.

La sofisticada automatització permet que el telescopi funcioni amb una precisió extraordinària d’apuntat, de fins a 3 segons d’arc, aproximadament la mida d’una bala col·locada en un gran estadi esportiu.

Gràcies a “Don”, el VATT és capaç de seguir objectes celestes durant vint minuts amb una precisió impecable, sense necessitat de guia manual. “És realment emocionant”, afirma el P. Paul Gabor, director adjunt de l’Observatori Vaticà a Arizona.

El sistema “Don” no només facilita les operacions quotidianes del telescopi, també obre noves possibilitats per al futur: oferirà diferents modes de funcionament, des del “motor tradicional”, per a un ús més senzill in situ, fins al “mode remot”, que permetrà als astrònoms controlar el VATT a Arizona des de l’Observatori Vaticà de Castel Gandolfo.

“Don” ha estat possible gràcies a una subvenció de la Thomas Lord Charitable Foundation i a una donació de Judith Alstadt, dona de Donald M. Alstadt.

El futur robòtic del VATT, ara en el seu trentè any de funcionament, és prometedor i impulsa l’Observatori Vaticà cap a un futur brillant en la investigació astronòmica.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!