El dimecres 22 de novembre, la Fundació La Vinya i Càritas Diocesana de Barcelona van celebrar la jornada “Respostes transformadores a la precarietat alimentària”. Aquesta iniciativa, que va reunir un centenar de persones, va servir per reflexionar al voltant del model d’ajuda econòmica d’accés a l’alimentació. Per fer-ho, es va presentar l’informe “Vetllant pel dret a l’alimentació: Estudi sobre la implementació de les targetes moneder a la Fundació La Vinya”, que tracta sobre la implementació de les targetes moneder per garantir l’accés a l’alimentació.

Aquestes targetes es reparteixen des del maig del 2021 a les parròquies on la Fundació La Vinya desenvolupa la seva acció (parròquia de Sant Joan Evangelista i parròquia Mare de Déu de Bellvitge), i tenen una quantia mensual que va dels 50 euros als 200 euros, segons la composició i situació de la unitat familiar. D’aquesta manera, l’any 2022, 1.730 famílies de l’Hospitalet de Llobregat ateses per Càritas (que també les gestiona) i la Fundació La Vinya van poder utilitzar aquestes targetes moneder, que finança l’Ajuntament.

“La targeta moneder és un instrument que possibilita que les persones que no disposen d’ingressos suficients puguin continuar emprant la xarxa normalitzada de comerços d’alimentació, puguin planificar la seva alimentació segons les seves necessitats, edats, cultures alimentàries i situacions de salut”, va explicar Mercè Darnell, responsable del programa de Necessitats Bàsiques de Càritas Barcelona.

No obstant, el mateix estudi posa de manifest que la quantia de la targeta és insuficient, sobretot tenint en compte l’augment dels preus dels aliments. En aquest sentit, les dues entitats organitzadores de l’acte van recordar que la targeta moneder ha de ser una ajuda complementària: “La targeta és una eina per donar suport a l’alimentació, però prestacions com la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) o l’Ingrés Mínim Vital (IMV) haurien d’augmentar la seva dotació econòmica per ser més eficaces i fer front a l’exclusió social. D’aquesta manera, les ajudes que es donen amb la targeta moneder serien suficients”, van sentenciar.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!