Solius

Des de fa nou anys, Ràdio Estel emet cada diales Completes cantades pels monjos de Santa Maria de Solius. Ens consta demanera fefaent que la retransmissió de la darrera pregària del dia, pausada ifeta amb unció, ha ajudat molta gent a descobrir i a estimar aquest petitpriorat del Baix Empordà. I també hi han contribuït les llegívolescol·laboracions periòdiques a Catalunya Cristiana d’un dels seus monjos, el P.Jaume Gabarró. També han donat molta popularitat al lloc els artístics dioramesdel pessebre, obra del germà Gilbert Galceran i Famadas (Vilanova i la Geltrú,1912- Solius, 2009), pessebrista mundialment acreditat, en exposició permanentdes del 1992 en un edifici bastit expressament, que fan un servei depre-evangelització als nombrosos visitants.

Aquella aventura del P. abat Edmon M. Garretai de tres monjos més sortits de Poblet, s’ha demostrat sostenible passatscinquanta anys. Era el 21 de gener del 1967 quan, aquells homes de Déu,impel·lits per l’esperit de reforma i retorn a les fonts del Vaticà II,arribaren a l’església parroquial de Santa Agnès d’aquell poblet orfe derector. Deu anys abans, l’Institut de Religioses de Sant Josep de Girona haviaestablert a l’antiga pairalia de Can Vicens de Solius, la Casa d’EspiritualitatSanta Helena, un espai acollidor per a la celebració de convivències, encontresi exercicis espirituals.

El 1969 era inaugurat el monestir cistercencde nova planta, obra de l’arquitecte Joaquim Maggioni i Casadevall (Girona,1931 – Saragossa, 1995): comoditat, funcionalitat, sobrietat i modernitat forenels trets principals de l’obra. L’antiga rectoria quedà com a hostatgeriamonàstica. En el decurs d’aquests anys molts s’hi han retirat uns dies.L’actual prior, el P. Josep Peñarroya, en una entrevista a la Revista del BaixEmpordà declara: «Rellegint els comentaris dels hostes, veiem que tothom hi haestat bé. Per a la societat el monestir de Solius és un centre d’espiritualitati, dins l’Església catalana és un punt de referència.» Recordem que el 2008, elbisbe Joan Carrera, poc abans de morir, va fer exercicis als monjos i es vaemocionar fins a les llàgrimes en sentir el testimoni de conversió del mésjove. Vet aquí, doncs, com Solius ha esdevingut una vall de gran densitatespiritual ben a prop del brogit de la Costa Brava.

El 1992 un dels quatre fundadors, el P. JordiGibert, va fundar un monestir cistercenc a Valdediós, a Astúries, que tambéperviu.

En ser preguntat sobre com veu el futur deSolius, el prior respon: «Amb esperança, estem en mans de Déu. Volem que Soliuscontinuï sent una comunitat acollidora, un lloc de pau i de pregària on, quicerca Déu el pugui trobar.»

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!