El 26 d’abril vam conèixer amb gran alegria la decisió de l’oficina del Sínode d’ampliar-ne l’assemblea decisòria. Fins ara només els bisbes podien votar en aquest fòrum, però a partir d’octubre del 2023 hi haurà 70 persones no bisbes i 10 religiosos i religioses que tindran veu i vot a l’Assemblea Sinodal.

També s’inclouran per primer cop deu representants de les congregacions religioses, cinc de congregacions femenines i cinc de congregacions masculines. Les congregacions religioses només podien estar representades mitjançant clergues.

Més enllà de la dificultat que comporta explicar al comú dels mortals el significat d’aquest canvi, a les dones ens va sorprendre que el titular en alguns mitjans fos “laics i dones votaran al Sínode per primer cop”. Aquest títol fa veure que aquest no és només un canvi cap a la desclericalització de les estructures eclesials, sinó, i potser el més cridaner i sorprenent, és un canvi cap a la igualtat i la dignitat de les dones.

Fins ara les dones als sínodes no és que fóssim invisibles, és que senzillament no hi érem. I, sí, les dones som laiques dins l’Església, precisament perquè no podem ser cap altra cosa.

Agraïdes al papa Francesc, que està permetent que es mogui una llosa de segles, esperem que aquests canvis es continuïn produint i que la nostra estimada Església s’assembli cada cop més al grup de deixebles que Jesús va iniciar.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!