El papa Francesc ha recordat aquest diumenge que la reforma més gran a l’Església és “adorar Déu i estimar els germans amb el seu mateix amor”, per sobre de qualsevol “bona idea”.

Així ho ha expressat durant la missa amb què s’ha tancat de manera oficial la primera part de la setzena Assemblea General del Sínode sobre la Sinodalitat.

En aquest sentit, el Pontífex ha subratllat que l’Església ha de ser adoradora del servei especialment acompanyant “els fràgils, els febles i els descartats”, tal com es recull de manera destacada en el document final del Sínode publicat aquest dissabte a la nit. 

El Sant Pare, a més, ha mostrat la seva preocupació precisament pels qui s’ho passen més malament, en un context mundial de guerres i de grans fluxos migratoris.

En un altre moment, el Bisbe de Roma s’ha mostrat molt crític amb els qui tenen, segons ha dit “paraules boniques i promeses persuasives” per als qui pateixen, quan realment “fomenten formes d’explotació o no fan res per impedir-les”.

Finalment, el Papa ha destacat, sobre el procés sinodal, que aquesta assemblea ja acabada “ha pogut experimentar la presència tendra del Senyor i descobrir la bellesa de la fraternitat, des d’una rica varietat d’històries i de sensibilitats”.

Precisament, el Vaticà feia públic dissabte a la nit el Document de Síntesi de la primera sessió del Sínode, un escrit de 42 pàgines que reflecteix les conclusions dels treballs realitzats des del 4 d’octubre.  

El document es divideix en 3 parts, una primera sobre “El rostre de l’Església Sinodal”, una segona sobre la necessitat que tots els cristians siguin “deixebles missioners” i la tercera sobre “Teixir vincles i construir comunitat”.

També hi ha un apartat final titulat “Per continuar el camí”. Cadascun d’aquests temes es divideix, alhora, en diferents apartats, en els quals s’assenyalen els punts de “coincidència”, així com les “qüestions per afrontar” i les “propostes”. 

El text inclou 20 temes, des de “la dignitat de la dona” fins al “Bisbe de Roma al Col·legi Episcopal”. Alguns altres apartats, com ara el final de la vida, el gènere, la identitat sexual o el diaconat femení, no presenten cap conclusió en el document, que simplement demana que es continuïn estudiant. Han estat 344 membres del Sínode, incloent-hi el Sant Pare, els qui van votar de forma electrònica cadascun dels paràgrafs del document.

La votació va ser secreta i cadascun dels paràgrafs que formen la síntesi ha requerit l’aprovació de dos terços de la mesa per poder ser incloses al document final. En total, s’han discutit 1.251 esmenes.

Un paràgraf en què es descriuen les “incerteses al voltant de la teologia del ministeri diaconal”, en què es demana una reflexió més gran sobre l’accés de les dones al diaconat, ha rebut el nombre més gran de vots negatius.

A la votació s’han aprovat més de 80 propostes, entre elles establir un nou “ministeri baptismal d’escolta i acompanyament”, iniciar processos de discerniment sobre la descentralització de l’Església i enfortir el Consell de Cardenals per convertir-lo en un “consell sinodal al servei del ministeri petrí”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!