L’ermita de la Mare de Déu de Montserrat de Castelldans (les Garrigues) celebra el 70è aniversari de la seva construcció. Amb motiu de l’efemèride s’han organitzat diverses activitats. Així, la Sala d’Actes del Centre Serveis de Castelldans ha acollit una exposició amb fotografies que han aportat els veïns, amb imatges antigues de la construcció i inauguració de l’ermita, els primers anys d’aplec i fins a l’actualitat. L’exposició es completa amb uns bonics i acolorits dibuixos de l’ermita, fets pels infants de l’escola de poble.

Una altra activitat ha estat una xerrada a càrrec del periodista i historiador Jordi Curcó, amb arrels familiars al poble i autor del treball Crònica Històrica de l’Ermita de la Mare de Déu de Montserrat de Castelldans, premiat al Certamen Marià de 2003, dedicat a la Moreneta de Castelldans i publicat l’any 2004 amb ocasió del 50è aniversari.

En la seva xerrada, la vigília de la festa de la patrona de Catalunya, Jordi Curcó ha recordat vivències del poble i dels vilatans a l’entorn de la seva ermita, “que, quan fou construïda, va saber conjuminar esforços, sentiments i voluntats, en una acció col·lectiva i valenta, en uns anys no gens fàcils. 70 anys després, l’ermita continua aplegant-nos al seu entorn i és bo que ho celebrem, que en fem festa i alhora fer-ne memòria i apropar-la a tothom, perquè els grans recordin, els més joves coneguin i les futures generacions en puguin prendre nota”.

JORDI CURCÓ

“Setanta anys després, l’ermita continua aplegant-nos al seu entorn i és bo que ho celebrem”

Durant l’acte s’ha donat també la paraula al públic assistent per compartir records i vivències personals i familiars de l’ermita. Així mateix, Montserrat Farré ha recitat la poesia Pedres d’Amor, escrita per la seva mare Teresina Rebull i premiada també en aquell Certamen Marià. L’acte, viscut amb molt de sentiment i emocions, ha finalitzat amb el cant del Virolai de Castelldans, amb tots els participants dempeus davant la imatge de “la Moreneta” que s’havia traslladat fins al lloc.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!