La pregunta sobre l’autor o autors de les cartes de l’apòstol Pau pot semblar estranya, però la resposta no és senzilla. El Nou Testament conté tretze escrits que comencen amb el nom de Pau, tal com era costum de firmar les cartes en aquell temps, si bé això no assegura que hagin estat escrites per ell.

Els estudiosos de la Bíblia estan majoritàriament d’acord que hi ha un bon grup d’aquestes cartes que provenen directament de sant Pau. Algunes altres, especialment les cartes a Timoteu i a Titus, fa la impressió que han estat escrites per algun deixeble o continuador de l’obra de Pau, en un temps posterior fins i tot a la mort de l’apòstol. També hi ha dubtes sobre la Carta als Colossencs i la Carta als Efesis, que potser provenen en part de Pau mateix, malgrat el seu estil diferent al d’altres cartes.

Probablement l’ensenyament de Pau va ser recollit i desenvolupat pels seus seguidors més propers, que haurien continuat escrivint textos com si fossin de l’apòstol mateix. Aquesta pràctica no era vista de cap manera com una falsificació, sinó com una manera d’aprofitar i actualitzar l’ensenyament de Pau, procurant de respondre a les noves situacions com ho hauria fet ell mateix.

         L’estudi d’aquestes qüestions és interessant i enriquidor, perquè ajuda a conèixer l’evolució del cristianisme en els seus primers temps. D’altra banda, convé recordar que el valor i l’autoritat d’un escrit del Nou Testament no depenen de qui l’ha escrit, sinó del reconeixement que han rebut per part de l’Església al llarg dels temps.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!