Més de 30.000 persones desplaçades ateses fins ara, distribució de medicines, aliments i abric, gestió d’allotjament, dinamització del temps lliure dels menors, localització de familiars als llocs de destí.

Aquests són només alguns apunts sobre la tasca que l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu està duent a terme a Ucraïna, gràcies a l’ajuda internacional que està rebent la institució per ajudar les persones refugiades de la guerra, i que es coordina des de Polònia.

El conflicte desfermat per Rússia a Ucraïna ha entrat en el seu segon any, amb un encrueliment dels combats a ciutats com Bakhmut, a l’est del país, “cosa que ha tornat a incrementar el nombre de persones desplaçades i, com a conseqüència, Sant Joan de Déu està incrementant l’assistència que ofereix”, explica el Gmà. Pawel Kulka des de Polònia.

Pawel Kulka

“L’encrueliment dels combats ha tornat a incrementar el nombre de persones desplaçades i, com a conseqüència, Sant Joan de Déu està incrementant l’assistència que ofereix”

Sant Joan de Déu ha distribuït 500 unitats de bateries mòbils, i desenes de generadors i cuines de gas i estufes de parafina, pel fet que els talls de llum són constants i el subministrament elèctric és un dels problemes més seriosos que diàriament afronta la població, juntament amb l’escassetat d’aliments.

A unes dues hores en cotxe des de la frontera entre Polònia i Ucraïna, s’arriba a la localitat de Drohóbitx, on quatre germans de Sant Joan de Déu gestionen un centre social des del qual presten ajuda a centenars de dones i infants que hi arriben exhaustos cada setmana.

A més del que és purament essencial –menjar i roba d’abric– se’ls facilita un lloc on carregar els mòbils i se’ls ajuda en altres necessitats físiques i emocionals. D’altra banda, també s’han donat diversos vehicles necessaris per al trasllat de ferits i morts, entre els quals dues ambulàncies i un cotxe fúnebre.

Aquesta intensa activitat es fa en col·laboració estreta amb la parròquia de Sant Bartomeu Apòstol, a més d’altres entitats com Càritas, cosa que ha permès ampliar el radi d’acció i arribar a tantes persones refugiades en aquest primer any de guerra.

N’és una mostra el suport periòdic que s’ofereix als infants i adolescents acollits a l’escola-orfenat de Dolhe, al sud de Lviv, així com la distribució de 4.000 kits infantils amb aliments i material de dibuix.

Tota aquesta ajuda s’ha pogut sufragar amb els fons rebuts a través de la campanya internacional de Sant Joan de Déu Emergència a Ucraïna, llençada per l’Orde Hospitalari el 4 de març del 2022, i que a Espanya porta 402.000 euros recaptats. Una xifra assolida gràcies a la col·laboració de 900 persones i entitats donants, entre ells 36 centres de Sant Joan de Déu.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!