L’orde hospitalari de Sant Joan de Déu es va mobilitzar ràpidament arreu del món davant les conseqüències humanitàries provocades per la guerra d’Ucraïna.

Actualment acull a Espanya més de 400 persones refugiades a través de diferents mecanismes a 17 centres. A més, a Drohobich (Ucraïna) ha atès almenys 10.000 persones i a Polònia acull prop de 100 persones en 14 centres.

JUAN JOSÉ AFONSO, director general de l’orde hospitalari a Espanya

“L’atenció de les persones més vulnerables és la nostra raó de ser i per això hem posat en marxa una campanya especial”

Aquesta campanya inclou atenció social, sanitària i humanitària de les persones refugiades.

A partir de la relació que ja hi havia amb el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions a través del Programa d’Acollida i Protecció Internacional de Sant Joan de Déu, posat en marxa des del 2017, es van obrir 73 places per a famílies ucraïneses refugiades que han estat acollides als centres de Manresa, Ciempozuelos i Lleó.

Kateryna P. i Roman F. són un matrimoni de Khàrkiv, una de les ciutats més castigades per l’ofensiva russa i ja porten gairebé dos mesos acollits amb el seu fill de tres anys al centre d’acollida de persones refugiades de Sant Joan de Déu a Calahonda (Granada).

KATERYNA, refugiada ucraïnesa

“Nosaltres teníem feina i la nostra ciutat prosperava. Tenia molta vida, molts estudiants, parcs magnífics… però ara és molt complicat planejar el futur perquè entens que el demà pot ser pitjor que l’avui”

El matrimoni era de vacances a l’estranger quan va començar el conflicte i ella va perdre el segon fill que esperaven en els dies posteriors. Malgrat el trauma, Roman expressa el seu agraïment: “Gràcies per ser agradables amb nosaltres i propers amb el nostre fill, que se sent molt còmode aquí, on juga i té amistat amb altres nens.”

D’altra banda, l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona tracta set nens i nenes d’Ucraïna amb patologia oncològica, que han viatjat amb els seus acompanyants per poder seguir amb el tractament.

I l’Hospital Sant Joan de Déu de Palma ha acollit 40 persones ucraïneses després del seu oferiment al Govern de les Illes i de coordinar-se amb Creu Roja.

Ucraïna i Polònia

Sant Joan de Déu té, des de fa 20 anys, l’Estació d’Assistència Social a la ciutat de Drohobich, a prop de la frontera amb Polònia. Allà hi ha tres germans de Sant Joan de Déu que col·laboren amb el rector i Càritas, i faciliten aliments, medicines i altres productes de primera necessitat a les persones desplaçades que s’hi apropen.

A Polònia s’ofereix ajuda a unes 100 persones setmanalment a 14 centres socials i sanitaris repartits pel país. Per cobrir aquestes necessitats, es va llançar el 4 de març la campanya de Sant Joan de Déu “Emergència a Ucraïna”.

Fins ara s’han recaptat 300.000 euros i material sanitari, d’higiene i aliments, destinat a l’atenció de les persones refugiades ucraïneses.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!