Sant climent taull

Aquest dimecres 15 de novembre s’ha fet públic el programa d’activitats que formaran part de l’Any Taüll, que commemora els 900 anys de la consagració de les esglésies romàniques de Sant Climent i Santa Maria de Taüll. Una de les iniciatives més destacades serà la recuperació del color original de l’exterior de Sant Climent de Taüll, que a l’edat mitjana tenia un aspecte viu i molt diferent de les pedres que es veuen a l’actualitat.

Per fer-ho, l’alcadessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, ha anunciat que es muntarà un videomapatge exterior que permetrà veure com era el campanar original de Sant Climent de Taüll i la pintura i decoracions que hi havia a les parets exteriors.

“Aquestes esglésies tenien un embolcall cromàtic senzill, però d’una gran eficàcia plàstica”, ha afirmat Eduard Riu Barrera, arqueòleg i comissari de Taüll 900. D’aquesta manera, aquest mapping permetrà al públic veure les pedres pintades amb els colors blanc i vermell que lluïen originalment a Sant Climent. La nova videoprojecció de l’exterior cobrirà les dues cares del campanar i els absis, i anirà acompanyada d’una banda sonora especial. Com han dit els organitzadors, es podrà veure a qualsevol hora del dia, i anirà acompanyada d’una audioguia alternativa que “explicarà” la videoprojecció quan les limitacions de llum no permetin veure-la amb claredat.

L’Any Taüll

A més d’aquestes iniciatives, durant la presentació també s’ha explicat que l’Any Taüll servirà per donar un gran impuls a les obres de conservació i restauració de les esglésies de Taüll. Per fer-ho, Sònia Hernàndez, directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, ha recordat que s’ha establert un pla d’accions que es traduirà en una inversió de més d’1,1 milions d’euros.

El primer acte institucional que donarà el tret de sortida a l’Any Taüll tindrà lloc el 9 de desembre, coincidint amb els 900 anys de la consagració dels temples i amb el centenari del trasllat de les pintures murals a Barcelona, l’any 1923.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!