L’acte de veneració a l’estàtua de la Immaculada Concepció, que el Papa farà a la plaça d’Espanya de Roma a les 16.00 del 8 de desembre, tindrà una petita cerimònia mitja hora abans a Santa Maria la Major. Allà Francesc portarà el regal de la Rosa d’Or a la icona de la Mare de Déu Salus Populi Romani.

La Rosa d’Or té arrels antigues i simbolitza la benedicció papal. La tradició d’aquest regal es remunta a l’edat mitjana. Al llarg dels segles s’ha regalat a monestirs, santuaris, sobirans i personalitats destacades en reconeixement al seu compromís amb la fe i el bé comú.

Amb aquest regal a la Mare de Déu, el papa Francesc “subratlla la importància espiritual i el significat profund que aquesta icona té en la vida de l’Església”, diu un comunicat de la basílica mariana, “perquè aquest santuari és el més antic d’Occident dedicat a la Mare de Déu”.

La que donarà el Pontífex no és l’única Rosa atribuïda a la Salus Populi Romani. La primera va ser donada el 1551 pel papa Juli III, que sentia molt devoció per la icona mariana conservada a la basílica i on havia celebrat la seva primera missa.

El 1613 el papa Pau V va donar la Rosa d’Or amb motiu del trasllat de la icona a la nova capella erigida per a la seva veneració. La basílica no conserva cap rastre de les dues Roses d’Or donades pels Pontífexs, que probablement es van perdre a la invasió napoleònica dels Estats Pontificis.

Quatre-cents anys després, apunta la nota de la basílica, “el Pontífex ha escollit donar un senyal tangible de la seva devoció a la venerada icona, reforçant el vincle mil·lenari entre l’Església i la ciutat de Roma”.

Amb motiu d’aquest regal, el comissari extraordinari de la basílica, Mons. Rolandas Makrickas, ha comentat que es tracta “d’un gest històric que expressa visiblement el vincle profund del papa Francesc amb la Mare de Déu, venerada en aquest santuari sota el títol de Salus Populi Romano. El poble de Déu enfortirà encara més el seu vincle espiritual i devocional amb la Santíssima Mare de Déu”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!