Deia l’eminent psicòleg Luis Rojas Marcos que “els nens i nenes que creixen en entorns xerraires funcionen millor a l’escola i a la universitat”. En aquest mateix sentit es pronuncien força publicacions pedagògiques que destaquen que una de les tres variables familiars que incideixen definitivament en l’èxit escolar és la implicació parental en la vida escolar dels fills.

Acompanyar i prendre interès en la vida escolar dels fills no vol dir fer els deures amb ells, ni tan sols preocupar-se per quins són els deures dels fills (via grup de WhatsApp de pares i mares de la classe). Vol dir “senzillament” parlar amb ells de com se senten a l’escola, de com els va amb els companys, amb els docents, de quines assignatures o continguts els fan gaudir, i de quins són font de maldecaps, dels recursos o mitjans que fan servir per accedir a la informació, per gestionar-la, per expressar-la… I fer-ho quotidianament.

Tenir una conversa diària amb els fills, mentre es prepara el sopar, es gestionen les tasques de la llar o es fan els àpats junts (i amb els dispositius digitals apagats) és clau! Com més estones de diàleg i comunicació hi ha entre pares i fills, més bo és el rendiment escolar.

El diàleg, en confiança, que facilita explicar els sentiments, les emocions, les vivències sense por a ser jutjat permet que cadascú s’escolti ell mateix! És a dir, és una gran ajuda per reflexionar, perquè és el precursor del pensament (o diàleg interior).

La conversa en família ens posa en valor els uns davant dels altres i és imprescindible perquè pares i mares donin valor a l’escola, als aprenentatges, a les experiències de relació amb els companys, a l’esforç, a l’amistat, etc., dels fills.

Per això, si voleu que els vostres fills tinguin més èxit acadèmic, parleu en família de la vida escolar, no us “encalleu” en els deures, parleu amb els fills de la seva vida quan passa a l’escola, i poseu en paraules els encerts, les dificultats, els nervis, les il·lusions… que estareu ajudant-los molt i de forma molt significativa!

PD: Cal no confondre parlar en família amb fer un interrogatori diari als fills! Perquè ells parlin a gust, abans cal que els adults comencem a parlar del nostre dia a dia, i generem un bon ambient de confiança.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!