Replantejar l'ensenyament de la religió confessional als centres públics

La classe de religió confessional catòlica als centres públics ha estat el títol de la lliçó inaugural que va pronunciar Mere Micaló, professor de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Girona, durant la inauguració del curs acadèmic 2014-2015 d’aquest centre.

Micaló és el delegat episcopal d’Ensenyament del bisbat de Girona i el director del Secretariat Interdiocesà de l’Ensenyament de la Religió a Catalunya de les diòcesis de la Tarraconense, però a l’hora de manifestar la seva opinió va voler deixar clar que ho feia a “títol personal”.

Així, Pere Micaló va proposar “replantejar l’ensenyament de la religió confessional en els centres públics: la proposta, el currículum i el paper de les Delegacions Episcopals d’Ensenyament”. Es va mostrar partidari d’una “cultura religiosa aconfessional i obligatòria” i va animar els docents de religió a prendre la iniciativa per trobar una solució, en el futur, a la seva “precària situació laboral”.

Micaló va reconèixer que l’ensenyament de la religió confessional catòlica als centres públics és “una qüestió no del tot ben resolta en l’Església espanyola”. Va repassar el marc legal des dels anys setanta del segle passat, i va constatar el fenomen de la disminució progresiva del nombre d’alumnes que segueixen aquest ensenyament. Va xifrar en el 20% a Catalunya la proporció d’alumnat dels centres públics que assisteix a la classe de religió catòlica, i en el 80% l’alumnat que escull els ensenyaments alternatius i que “surt del sistema públic obligatori analfabet religiosament parlant”.

A la lliçó inaugural hi van assistir una vuitantena de persones, entre les quals hi havia Enric Vendrell, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya; Albert Bayot, director dels serveis territorials d’Ensenyament; Assumpció Rodríguez, directora dels serveis territorials de Governació; i el doctor Joan Planellas, vicedegà de la Facultat de Teologia de Catalunya, i Pere Carreras, director de l’Institut.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!