L’anomenat “pulmó del planeta” està en agonia, però les accions promeses per a la seva salvaguarda no s’ha concretat mentre continua sent víctima de l’explotació i la crisi climàtica.

Davant dels participants a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic COP28, que té lloc a Dubai, la Xarxa Eclesial Panamazònica (REPAM) presenta un manifest en el qual demana “de forma urgent”, la implementació d’un Pla d’Acció Integral de protecció i defensa de la Panamazònia i, en particular, un compromís seriós d’aturar la devastació i el col·lapse de la regió.

REPAM

“Exigim mesures concretes i amb monitoreig permanent perquè es compleixin les promeses de finançament per les pèrdues i danys, acordades a la COP27”

En un document de cinc punts, la REPAM descriu la greu situació que afronta l’Amazònia.

Des de la seva creació, el 2014, aquesta xarxa eclesial ha posat de manifest les problemàtiques que més afecten la regió, tant les comunitats com el medi ambient.

“La situació a l’Amazònia és cada cop més greu”, afirma, “i s’acosta a un punt de no-retorn”. Per això, recorda que la crisi climàtica i el col·lapse sistèmic provocats per les onades de calor, els incendis i la sequera aïllen i deixen milers de persones sense accés  a l’aigua potable i a serveis de salut, educació i alimentació.

En aquest context, la REPAM denuncia els estralls de l’extractivisme, la desforestació accelerada, concessions, hidrovies, projectes d’hidroelèctriques i carreteres “que s’implementen sense una consulta prèvia, lliure i informada als pobles”.

D’altra banda, critica la tendència a fomentar una agricultura de monocultiu que afebleix la producció local i provoca la pèrdua de la biodiversitat i de la sobirania alimentària.

A aquest fet se suma el desenvolupament miner i energètic descontrolat en detriment d’àrees protegides i territoris de comunitats locals i de pobles indígenes.

Un punt que presenta el manifest de la REPAM és el narcotràfic, els actors armats legals i il·legals que amenacen i assassinen defensors dels drets humans i ambientals

A això s’afegeix la preocupació per l’augment del feminicidi, la pèrdua de perspectives i els suïcidis dels joves.

La REPAM adverteix sobre la urgència d’aturar “el més aviat possible” la producció i el consum de combustibles: “Necessitem mantenir l’Amazònia lliure de l’explotació de petroli i gas, alhora que impedir la mineria, que contamina i concentra les rendes.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!