L’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va presidir la presentació dels treballs de recuperació i restauració de tres peces del retaule major de l’església parroquial de Santa Eulàlia d’Encamp (Principat d’Andorra) que van ser restituïdes al seu lloc original, el dilluns 8 de maig.

Els tècnics restauradors-conservadors, Mireia Tarrés i Lluís Segura, juntament amb l’assessorament del restaurador-conservador Eudald Guillamet, han dut a terme la recuperació de tres peces que històricament formaven part del retaule major d’època barroca de l’església, obra d’Isidre Clusa (datat el 1701).

Es tracta de dues portes i un frontal d’altar que, ara, s’han restituït al seu lloc d’origen, tal com mostraven fotografies antigues existents a l’Arxiu Nacional.

Les portes de Sant Pere i Sant Pau, que originàriament adreçaven a la sagristia de l’absis, darrere el retaule, així com el frontal d’altar dedicat a Santa Eulàlia de Mèrida de finals segle XIX, han estat restaurats al taller de l’Àrea de Patrimoni Cultural. Un cop finalitzada la restauració, s’ha procedit a restituir i integrar les peces al retaule barroc.

La intervenció s’ha impulsat després que el rector de Santa Eulàlia d’Encamp, Mn. Antoni Elvira, demanés canviar la posició del retaule, fent-lo baixar, perquè recuperés la seva funció original i l’aspecte primigeni. En aquest procés, es van trobar d’altres peces que s’han recuperat i tornen a estar al culte donant un basament al retaule.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!