El cap de setmana del 15 al 17 de de desembre té lloc a la casa d’espiritualitat Maria Immaculada de Tiana un recés en silenci per a joves amb el tema “Déu vol néixer en tu!”. Està pensat per a joves de 25 a 40 anys, i com ens explica una de les organitzadores, Berta Fusté, “és un regal de cap de setmana de recolliment personal”. Per a més informació: https://obraejercicios.org/producte/reces-15-17-desembre-2023-tiana.

Qui organitza aquest recés?

El recés l’organitzem un grup de joves de l’arxidiòcesi de Barcelona que, amb moltes ganes, ens trobem un matí o una tarda al mes guiats per Mn. Marc Labori, fent formació per aprendre què és l’acompanyament espiritual a una altra persona i com fer aquest acompanyament. També hi col·labora l’Obra d’Exercicis Parroquials, una associació pública de l’arquebisbat de Barcelona que impulsa la pràctica d’exercicis i de recessos espirituals.

El lema és “Déu vol néixer en tu!”…

És el que més s’apropa a la idea de recés que tenim. Teníem molt clar des del primer moment que volíem que fos un recés d’Advent proper a les festes de Nadal. Fer-nos a nosaltres mateixos un regal de cap de setmana de recolliment personal que té com a objectiu principal arribar preparats al Nadal per poder viure aquest temps amb intensitat espiritual i tenint sempre present que celebrem el naixement de l’Infant Jesús.

Amb quins acompanyants compteu?

Ens acompanyarà Mn. Marc Labori, prevere de l’arxidiòcesi de Barcelona, i la mare Susana García, carmelita de Sant Josep. Dues persones molt estimades pel grup de joves, que ens ajudaran a viure un cap de setmana intens i profitós en la presència de Déu.

Per a qui està pensat el recés?

El recés està pensat per a joves de 25 a 40 anys que vulguin viure i aprofundir la seva espiritualitat o que tinguin inquietud per començar-la a conèixer. El recés, a priori, està pensat per a persones que ja coneixen Déu i que d’alguna forma o altra, ja viuen la fe i volen viure-la més intensament.

Tot i això, tenint en compte experiències de joves que van viure el recés l’any passat, ens fa especial il·lusió que persones que no coneixen Déu, que tenen inquietud per conèixer-lo o que es pregunten què és tenir fe o com es viu la vida amb fe, puguin aturar la rutina diària i puguin viure i compartir un cap de setmana diferent.

Com s’estructura?

Comença divendres 15 de desembre al vespre i acaba diumenge 17 després de dinar. S’estructura al voltant de quatre o cinc meditacions dins d’una mateixa temàtica, predicats entre dissabte i diumenge per Mn. Marc i la mare Susana. Després de cada meditació hi ha temps lliure per a l’exercici espiritual i l’oració individual de cadascú.

També hi ha estones dedicades a la pregària i a l’adoració. Finalment, diumenge, després de dinar, es posa en comú què ens ha semblat el recés, què ens ha ajudat, què no ens ha anat tan bé… i d’aquesta manera conèixer, sempre que es vulgui compartir, tot el que ens ha aportat al cap de setmana.

Un cap de setmana en silenci no és cosa fàcil per a un jove…

Fer una experiència de recés en silenci durant gairebé dos dies pot ser complicat per a tots nosaltres ja que el nostre dia a dia es basa en anar de bòlit d’un lloc a un altre.

Per això aquest recés ens dona l’oportunitat d’aturar-nos un cap de setmana a l’any i de poder meditar, pensar, reflexionar en silenci sobre aspectes de la nostra vida, preguntar-nos coses, reflexionar sobre la relació que tenim o que ens agradaria tenir amb Déu.

“Aquest recés ens dona l’oportunitat d’aturar-nos un cap de setmana a l’any i de poder meditar, pensar, reflexionar en silenci sobre aspectes de la nostra vida”

Tenint en compte que no tothom es pot sentir còmode al 100% en silenci durant gairebé tot el cap de setmana, s’habilitarà un espai de la casa per poder parlar, reflexionar del que es necessiti i del que ens costi en aquell moment determinat amb Mn. Marc i amb la mare Susana.

Per què pot ser important per a un jove fer aquesta experiència?

Per a un jove, fer una experiència de recés només pot ser positiva. La paraula en si ja vol dir recolliment personal voluntari i, per tant, pau. Els joves, sobretot, no parem mai quiets i quan ho fem ens adonem de les coses que realment són importants a la vida: la pau interior crec que és una d’elles i no l’hem de deixar vèncer.

La fe i la relació amb Déu es van construint dia a dia. Igual que cuidem la relació que tenim amb els amics i els dediquem temps i els respectem, hem de cuidar la relació que tenim amb Déu i li hem de dedicar temps, l’hem de respectar, i dia a dia l’hem d’anar descobrint més i més.

Fer una experiència d’aquest tipus ajuda a conèixer gent jove que també coneix Déu i que viu la fe, i també altres joves que potser no la viuen però que gràcies a tu s’ho plantegem i, d’una forma o d’una altra, els acabes acompanyant espiritualment en el procés de conèixer Déu.

Per això animo els joves: guardeu-vos a l’agenda aquest cap de setmana de regal amb Déu, no us perdeu aquesta oportunitat!

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!