Ramon Fraxedas: sentir la ràdio

Encara recordo la tarda de 1993 que en Ramon Fraxedas em va venir a veure a la Delegació de Mitjans de Comunicació de l’arquebisbat de Barcelona. Ens coneixíem de les reunions de delegats a les quals ell participava com a responsable del departament de ràdio de l’arquebisbat de Tarragona. Era un bon coneixedor del mitjà radiofònic. En Ramon se’m venia a oferir per fer alguna col·laboració setmanal a la nova ràdio que volíem posar en marxa i que es diria Ràdio Estel.

Tot d’una vaig sentir l’impuls de demanar-li si es voldria cuidar de tota la programació de l’emissora. En Ramon va restar perplex però va accedir: tots dos érem ben conscients que aquella ràdio era obra d’Església. Mai no m’he penedit d’aquella decisió: en Ramon Fraxedas va dissenyar una radiofórmula musical, combinada amb programes en la franja del capvespre que ha estat l’èxit de l’emissora.
En Ramon estava convençut que la ràdio feia la funció de la campana: convocar i congregar. Calia que la gent se sentís atreta per una música suau, de qualitat, variada i a partir d’aquí oferir-los petits missatges de valors humans i cristians i, finalment, propostes de sentit. Després, seguint la mateixa pauta, va venir Ràdio Principat i darrerament Montserrat Ràdio.

L’última vegada que vaig veure en Ramon va ser a l’Hospital de Sant Pau. La malaltia avançava inexorable, però ell estava tan serè! Durant una hora va parlar-nos amb un discurs preparat i coherent, del seu moment personal: l’evolució de la malaltia, les hores difícils, l’acceptació de la fragilitat, la reconciliació amb el propi cos, Déu. Ens va explicar amb emoció la seva darrera missa del Gall, anticipada, en cadira de rodes, entre els germans de La Salle més ancians i malalts, ell que n’havia tingut tanta cura. Va parlar-nos també del seu llegat discogràfic i professional.

En sortir de l’habitació la María-Sierra Rodríguez, responsable del Departament Musical de Ràdio Estel, em deia amb llàgrimes als ulls: «M’està ajudant tant en la meva fe!»

Aquest ha estat el millor llegat d’en Ramon Fraxedas. Probablement al Cel no li caldrà escoltar la ràdio, però a nosaltres sí que ens cal una ràdio que ens parli del Cel. Gràcies, Ramon!

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!