Com cada any la missa de Dimecres de Cendra s’ha celebrat a la basílica de Santa Sabina, després d’una processó penitencial que ha sortit de la basílica veïna de Sant Anselm.

En l’homilia, Francesc ha recordat el sentit del ritu d’imposició de les cendres veient-hi una invitació a “tornar a la veritat de nosaltres mateixos i tornar a Déu i als germans”.

Per al Papa, Déu també viu la Quaresma perquè espera el “nostre retorn” i sempre ens anima “a no desesperar, fins i tot quan caiem en la pols de la nostra fragilitat i del nostre pecat”.

El Pontífex ha insistit que aquest és un temps per despendre’ns “de la pretensió de ser autosuficients i de la set de posar-nos al centre”. També és un temps d’introspecció i de veritat.

PAPA FRANCESC

“Quantes superficialitats ens distreuen d’allò important, quantes vegades ens centrem en les nostres pròpies ànsies o en el que ens manca, allunyant-nos del centre del nostre cor”

Les cendres, segons Francesc, ens recorden que “la idolatria del jo és destructiva i ens tanca en la presó de la soledat”.

Per això, la Quaresma és un temps per “obrir-nos en silenci a la pregària i sortir de la fortalesa del nostre ego tancat, per trencar les cadenes de l’individualisme”.

Per fer aquest camí, la Paraula de Déu recomana l’almoina, la pregària i el dejuni, que no són “ritus externs”, ha afegit.

Així, el repte és posar-nos “humilment” sota la mirada de Déu, on som “fills de Déu” i “germans entre nosaltres”.

Finalment, el Papa ha fet una invitació a sortir “en la caritat”, “en la pregària” i “en el dejuni”. Assolir un horitzó de compatir i d’atenció, “tornar a Déu el primat de la nostra vida”, frenar les “pretensions d’un ego cada cop més superficial i enutjós”.

Com ha dit Francesc, “no perdem la gràcia d’aquest temps sant: mirem la creu i caminem, responem amb generositat a les crides fortes de la Quaresma, per trobar amb més alegria el Senyor de la vida”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!