El 24 de febrer es compleix un any d’ençà que Rússia va iniciar la invasió d’Ucraïna per terra, mar i aire. Les Nacions Unides calculen que la població a Ucraïna ha passat de 43,3 a 35,6 milions de persones a causa de la guerra, i que dins i fora del país uns 21,8 milions d’ucraïnesos necessiten ajuda humanitària. Per això l’ONU ha llençat un pla de resposta a les necessitats humanitàries d’Ucraïna pel qual sol·liciten a la comunitat internacional 5.600 milions de dòlars.

Amb la vista posada en aquest malaurat primer aniversari, el papa Francesc, en l’audiència general del dimecres 15 de febrer, va fer una nova crida a favor d’Ucraïna: “No oblidem l’estimat i turmentat poble d’Ucraïna, preguem perquè aviat pugui acabar el seu patiment cruel.”

És el mateix recordatori que constantment ens fa sor Lucía Caram, dominica de Manresa, que treballa incansablement per mantenir els corredors humanitaris que permeten portar a casa nostra persones refugiades i ferits de guerra. També per pal·liar les conseqüències del fred i continuar enviant ambulàncies i pick-ups.

De la seva banda, Mn. Iurii Stasiuk, responsable de la parròquia ucraïnesa de Santa Mònica de Barcelona i voluntari sanitari al front de guerra, també ens insta a “recordar que la guerra no ha acabat, hem de ser veu dels que són allà”.

Precisament, Mn. Iurii, a qui vam entrevistar en el número del 27 de novembre del 2022, serà un dels testimonis de la celebració “Sent la Creu”, el 26 de febrer, a les sis de la tarda, a la basílica de la Sagrada Família, i que dona inici a la Quaresma a la diòcesi de Barcelona. L’altre testimoni, en aquest cas telemàtic, serà el de l’arquebisbe major d’Ucraïna, Sviatoslav Shevchuk.

L’inici de la Quaresma d’enguany està, doncs, fortament marcat pel primer aniversari de la invasió russa i per això la celebració “Sent la Creu”, en aquest cas la Creu d’Ucraïna, pregarà especialment pel poble ucraïnès en aquest moment de tanta dificultat. La celebració està organitzada pel Secretariat de Pastoral amb Joves de l’arquebisbat de Barcelona, amb la col·laboració d’Ajuda a l’Església Necessitada, Càritas Barcelona i la basílica de la Sagrada Família.

La Quaresma és un temps privilegiat per pregar més intensament pel poble ucraïnès i per la fi de la guerra, i també per fer gestos concrets de temps i diners envers tantes persones que pateixen les conseqüències del conflicte. Seguint la invitació del cardenal Joan Josep Omella en la carta dominical, “sortim de nosaltres mateixos per anar a buscar aquell que ens necessiti”. També l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas, ens convida a fer de la nostra vida un do per a Déu i per als altres.

Des de Catalunya Cristiana ens alegrem pels nomenaments de David Abadías com a bisbe auxiliar de Barcelona i de Gerard Villalonga com a bisbe de Menorca. Els manifestem la nostra pregària i encoratjament en aquest nou servei que el papa Francesc els ha confiat. En comunió!

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!