Primer aniversari de la renúncia de Benet XVI

Avui fa un any que el papa Benet XVI va sorprendre tothom anunciant la seva renúncia. Un fet històric, sense precedents, que semblava impossible fins que Joseph Ratzinger el va fer possible.

“Després d’haver examinat davant de Déu reiteradament la meva consciència, he arribat a la certesa que, per l’edat avançada, ja no tinc forces per exercir adequadament el ministeri petrí (…) Per això, sent molt conscient de la seriositat d’aquest acte, amb plena llibertat, declaro que renuncio al ministeri de Bisbe de Roma, Successor de Sant Pere, de forma que, des del 28 de febrer del 2013, a les 20 h, la seu de Roma, la seu de Sant Pere, quedarà vacant i haurà de ser convocat el conclave per a l’elecció del nou Summe Pontífex.”

Amb aquestes paraules pronunciades en llatí, el papa Benet XVI va anunciar la seva renúncia com a cap de l’Església catòlica. Tothom va destacar la seva humilitat a l’hora de reconèixer la seva “incapacitat” per exercir bé el ministeri que li va ser encomanat en ser escollit Papa, el 19 d’abril del 2005.

Convivència de dos papes

El portaveu de la Santa Seu, Federico Lombardi, va destacar ahir la convivència i la solidaritat espiritual entre el papa Francesc i el seu predecessor, el papa emèrit Benet XVI. En una entrevista a la web de Ràdio Vaticana coincidint amb el primer aniversari de la renúncia del Pontífex alemany, Lombardi explica que no hi ha hagut mai cap por sobre la situació creada per la convivència de dos Papes al Vaticà, ja que la qüestió del pontificat és servei i no pas poder.

En aquesta línia, el portaveu vaticà asegura que “és un signe molt bonic i encoratjador veure els dos papes que preguen junts i asseguren la continuïtat del ministeri petrí al servei de l’Església”.

Sobre la vida de Benet XVI, retirat a la residència Mater Ecclesiae als jardins del Vaticà, Federico Lombardi recorda que es basa sobretot en la pregària, i aclareix que això no vol dir que visqui aïllat, perquè fa l’activitat normal d’una persona gran i d’un religiós. També el director de l’oficina de premsa de la Santa Seu diu que, quan es troba amb Benet XVI, el Papa emèrit li transmet “gran serenor” i aquell “somriure que tots coneixem“. Finalment, Lombardi qualifica la renúncia d’ara fa un any de “gran acte de Govern i una decisió presa lliurement que ha incidit en la situació i la història de l’Església“.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!