Presentat el Jubileu de la Misericòrdia

L’arquebisbe Salvatore Fisichella, president del Pontifici Consell per a la Promoció de la Nova Evangelització, ha presentat el Jubileu extraordinari de la Misericòrdia, que tindrà lloc del 8 de desembre del 2015 al 20 de novembre del 2016.

Com ha explicat el prelat, a l’exhortació apostòlica Evangelii gaudium hi ha una expressió que ajuda a captar el sentit d’aquest Jubileu: “L’Església viu un desig inesgotable d’oferir misericòrdia, fruit d’haver experimentat la misericòrdia infinita del Pare i la seva força difusiva.” I ha afegit: “És bo insistir des d’ara, per evitar malentesos, que el Jubileu de la Misericòrdia no és i no vol ser el Gran Jubileu de l’any 2000. Qualsevol comparació no té sentit perquè cada Any Sant té les seves peculiaritats i finalitats.”

Aquest és un jubileu temàtic que pren la força del contingut central de la fe i busca recordar a l’Església la missió prioritària que té de ser signe i testimoni de la misericòrdia en tots els aspectes de la seva vida pastoral.

Per primer cop en la història dels jubileus, s’ofereix la possibilitat d’obrir la Porta Santa també a cada diòcesi, especialment a la catedral o en una altra església significativa, o en un santuari que tingui una importància especial per als fidels.

Calendari de celebracions

El primer esdeveniment, del 19 al 21 de gener del 2016, estarà dedicat a tots els qui serveixen als santuaris i al camp de les peregrinacions. Es vol fer comprendre que l’Any Sant és una veritable peregrinació i que així ha de ser viscut. Per això, es demanarà als pelegrins que en facin un tros a peu, com a preparació per passar la porta santa amb fe i devoció.

El 3 d’abril es farà una celebració per a totes aquelles realitats que s’identifiquen amb l’espiritualitat de la misericòrdia: moviments, associacions i instituts religiosos. També tot el món caritatiu serà convidat a unir-s’hi el 4 de setembre.

Els adolescents que després de la Confirmació són cridats a professar la fe tindran el seu acte el 24 d’abril.

Un altre esdeveniment important serà per als diaques, que són cridats a presidir la caritat en la vida de la comunitat, el 29 de maig. Mentre que el 3 de juny, 160è aniversari de la festa del Sagrat Cor, se celebrarà el Jubileu dels Sacerdots.

El 12 de juny es farà una crida a tots els malalts i les persones amb capacitats diferents i a tots els qui en tenen cura amb amor i sol·licitud. El 25 de setembre serà el torn dels catequistes.

El 9 d’octubre serà la data pensada per al món de l’espiritualitat mariana per celebrar la Mare de la Misericòrdia.

El 6 de novembre tindrà lloc el Jubileu per als presos. En aquest sentit, s’està estudiant la possibilitat que alguns d’ells tinguin l’oportunitat de celebrar el seu propi Any Sant amb el papa Francesc a la basílica de Sant Pere.

Perifèries existencials

L’arquebisbe Fisichella ha comentat que hi haurà alguns signes “que el papa Francesc farà en forma simbòlica i s’adreçarà a algunes perifèries existencials per testimoniar personalment la proximitat i l’atenció als pobres, als que pateixen, als marginats i a tots els qui tenen necessitat de tendresa“. Així, també ha demanat als bisbes i als sacerdots que mirin de fer a les seves diòcesis el mateix signe, en comunió amb el Papa.

Un altre aspecte que es té en compte són els pelegrins que arribaran a Roma sols, sense cap grup ni organització. “Per a ells”, ha dit Mons. Fisichella, “es prepararan algunes esglésies del centre històric on podran trobar acollida i viure moments de pregària i de preparació per travessar la Porta Santa amb la disposició espiritual més apropiada a l’esdeveniment jubilar”.

Durant la presentació d’aquest Any Sant, també s’ha fet públic el logotip, obra del jesuïta Marko I. Rupnik: “Constitueix un compendi teològic de la misericòrdia i del lema que l’acompanya. Amb el lema, pres de Lluc 6,36, ‘Misericordiosos com el Pare’, es proposa viure la misericòrdia seguint l’exemple del Pare, que demana no jutjar i no condemnar, sinó perdonar i estimar sense mesura”, ha subratllat el prelat.

Tota la informació d’aquest Jubileu la podreu trobar a la oficial.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!