El Comitè organitzador a Catalunya dels 800 anys del Pessebre ha presentat el dimecres 22 de novembre al Museu d’Història de Barcelona el programa de la commemoració amb les principals activitats que s’hi duran a terme.

Després d’unes breus paraules de salutació per part de Francesc Fabregat, cap del servei de Cultura Popular de l’Ajuntament de Barcelona, ha pres la paraula Ramon Albornà, president de la Federació Catalana de Pessebristes.

“Des del Comitè Organitzador a Catalunya dels 800 anys del Pessebre —ha dit— hem visualitzat una celebració oberta i participativa on entitats, serveis, equipaments i fins i tot persones a títol personal puguin adherir-se a aquesta proposta de celebració aportant a la programació general tot allò que creguin convenient.”

Ha manifestat que una de les intencions del Comitè és que Barcelona pugui ser considerada capital del pessebrisme. La Ciutat Comtal acollirà, entre altres activitats, els pessebres a la catedral de Barcelona, al Museu Frederic Marès i a la plaça de Sant Jaume i els organitzats per les diverses entitats de la Federació Catalana de Pessebristes; la XIX Biennal del Pessebre a Catalunya, que tindrà lloc del 28 de novembre al 14 de gener al Reial Cercle Artístic; l’exposició Pessebre: vuit segles de tradició i artesania a l’Espai Albert Musons (carrer de l’Alzina, 9), del 28 de novembre al 2 de febrer; la mostra d’obra pessebrista Pessebrisme català, art i tradició a La Casa dels Entremesos (plaça de les Beates, 2), del 2 de desembre al 14 de gener, o l’exposició In excelsis. Del gòtic a Goya. 800 anys de pessebrisme al Museu Diocesà de Barcelona, del 22 de novembre al 10 de març.

Àngels Serentill, presidenta de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, ha recordat que el diumenge 19 de novembre van fer un pessebre vivent monumental a Montserrat, que va comptar amb la participació d’unes nou-centes persones. “Va ser complex i laboriós, però molt satisfactori; a més, el dia ens va acompanyar. Hi vam representar les escenes més clàssiques del pessebre, com ara l’anunciació als pastors, l’establia, l’adoració dels reis o el palau d’Herodes”, ha constatat.

Per la seva banda, el folklorista i gestor cultural Amadeu Carbó, en nom de l’arquebisbat i de la catedral de Barcelona, ha posat en relleu que “el pessebre fet l’any 1223 a Greccio, impulsat per sant Francesc d’Assís, va significar el punt de partida de totes les expressions del món pessebrístic que hi ha hagut des d’aleshores”. I ha afegit que “el pessebre és molt més que una expressió artística, ja que en el seu ADN hi ha Déu fet home”.

El Comitè organitzador a Catalunya dels 800 anys del Pessebre està constituït per l’Ajuntament de Barcelona, l’arquebisbat de Barcelona, l’Associació de Pessebristes de Barcelona, l’Associació de Pessebristes de Ciutat Vella, la Catedral de Barcelona, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, la Federació Catalana de Pessebristes, la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya, els Franciscans Caputxins de Catalunya i Balears i la Universalis Foederatio Praesepistica (Federació Internacional de Pessebristes).

Totes les activitats es poden consultar a www.batecs.cat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!