Malgrat que darrerament hi ha hagut importants pluges que han alleugerit la situació dels embassaments al nostre país, les projeccions climatològiques preveuen un nou estiu extremadament sec i calorós, en un context d’escalfament global i de canvi climàtic.

Davant d’aquest escenari, les activitats de lleure d’estiu de la Fundació Pere Tarrés donaran un paper especial a la sensibilització sobre la necessitat de mitigar el canvi climàtic, d’utilitzar de manera responsable els recursos naturals i de preservar la biodiversitat del planeta, inspirant-se en l’encíclica Laudato Si’ del papa Francesc. Aquest text convida a fer xarxa per fer front a la crisi climàtica des d’un pensament humanista i social.

La Fundació ha obert les inscripcions a les seves colònies i casals d’estiu, en les quals entre finals de juny i finals d’agost participaran milers d’infants i joves.

Les colònies d’estiu són una experiència educativa i lúdica de primer ordre. En aquests programes els infants gaudeixen d’uns dies de lleure en una casa de colònies, en contacte amb la natura, i adquireixen valors i aprenentatges essencials, alhora que gaudeixen i fan noves amistats, sempre acompanyats pels monitors i monitores, que esdevenen els seus referents i els ajuden en el seu procés de maduració. Enguany, la Fundació oferirà uns 22 torns de colònies de temàtiques diferents.

Les novetats més destacades són unes colònies temàtiques inspirades en les aventures del conegut videojoc Super Mario Bros, adreçades a infants de primària, i unes colònies d’esports d’aventura en anglès, per a joves de 13 a 17 anys. Aquestes novetats se sumaran a les activitats d’anys anteriors: escola de bruixeria i encanteris, inspirada en el món del personatge literari Harry Potter, joves investigadors, disseny de videojocs, ball, teatre o cuina, hípica, esports aquàtics o colònies d’immersió en anglès, entre d’altres.

Dins de la seva especificitat, totes aquestes activitats s’enfocaran a sensibilitzar els infants i joves al voltant del canvi climàtic, després d’un any amb xifres rècord tant pel que fa a temperatura com a manca de pluges. Així, els educadors i educadores aprofitaran la situació de sequera que estem vivint com una oportunitat educativa per conscienciar els infants i joves participants de la importància de tenir cura del planeta i de fer un ús responsable i raonable dels recursos limitats com l’aigua.

La reflexió sobre el canvi climàtic i la importància de preservar els espais naturals i els recursos que s’estan esgotant per l’acció humana s’estendrà també als casals d’estiu. La trentena de casals que promourà la Fundació Pere Tarrés s’agruparan enguany sota un paraigua temàtic molt vinculat a l’actualitat del món, “Operació: Recuperem els boscos”, un centre d’interès que pretén sensibilitzar sobre la necessitat de treballar per la diversitat ambiental.

Enguany s’ofereixen nous casals de robòtica, lleure esportiu i un d’arts escèniques i per primer cop s’obriran casals per a infants de 12 a 16 anys, com “Transformant adolescents en changemakers, una activitat amb metodologia STEAM i un enfocament basat en la contribució a la transformació social.

Durant els mesos d’estiu, els centres d’esplai també organitzen les seves activitats d’estiu, que culminen la feina realitzada durant el curs. Cada estiu, els esplais federats al Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans de la Fundació Pere Tarrés (MCECC) promouen més de 400 activitats, com ara colònies, campaments, casals, rutes i camps de treball.

Una de les particularitats dels programes de lleure d’estiu dels centres d’esplai és que són possibles gràcies a la feina i compromís de més de 4.000 monitors i monitores voluntàries que dediquen part del seu temps a educar a infants, adolescents i joves per contribuir al seu creixement i desenvolupament com a persones.

Entre totes les diferents activitats, l’estiu passat uns 38.000 infants i joves van participar en les colònies, casals i altres activitats de lleure educatiu de la Fundació Pere Tarrés. D’aquests, 6.400 ho van fer gràcies al programa de beques “Cap infant sense colònies”, que la Fundació activa des de fa quinze anys.

L’objectiu d’aquesta campanya és que tots els infants puguin participar en activitats de lleure a l’estiu, atesa la importància que aquests espais adquireixen per a tots els infants, però especialment per a aquells que es troben en situació de més vulnerabilitat.

Les inscripcions per a les colònies i casals d’estiu i tota la informació sobre les activitats educatives i de lleure que programa la Fundació Pere Tarrés per aquest estiu es poden trobar al web www.peretarres.org/estiu.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!