Presentació de l'Instrumentum Laboris per a la pròxima Assemblea Sinodal sobre la família

El 26 de juny, a l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, va tenir lloc la presentació de l’Instrumentum Laboris de la III Assemblea General Extraordinària del Sínode dels Bisbes. El tema que tractarà l’Assemblea que se celebrarà del 5 al 19 d’octubre serà: “Els desafiaments pastorals de la família en el context de l’evangelització”.
El cardenal Lorenzo Baldisseri, secretari general del Sínode dels Bisbes, ha explicat que l’Instrumentum Laboris consta de tres parts, en consonància amb els temes del document preparatori. La primera part, dedicada a l’Evangeli de la família, tracta del pla de Déu, del coneixement bíblic i la seva recepció, de la llei natural i de la vocació de la persona en Crist. “El paper de la família és un espai privilegiat de valors com la germandat, l’amor, el respecte i la solidaritat entre generacions, on es promou la dignitat de les persones. D’aquesta manera es pot superar l’individalisme i es pot contribuir al bé comú de la societat.” Ha explicat el cardenal Baldisseri.

Preparació del matrimoni

La segona part aborda els desafiaments pastorals inherents a la família, com ara les crisis de fe, les situacions crítiques internes o bé les pressions externes. El cardenal ha destacat la important responsabilitat dels pastors en la preparació del matrimoni perquè les parelles madurin la seva elecció com una unió personal de fe al Senyor i així construir una família sobre una base sòlida. “Les situacions pastorals difícils com les unions de fet, els divorciats, les mares solteres, els que es troben en una condició d’irregularitat canònica o aquells que sol·liciten el matrimoni sense ser creients o practicants han d’estar considerats de manera particular.” Ha recalcat el cardenal Baldisseri.

Obertura a la vida

La tercera part planteja les qüestions relacionades amb l’obertura a la vida, com ara el coneixement i les dificultats a la recepció del Magisteri, els suggeriments pastorals, la praxi sacramental o la promoció d’una actitud oberta a la vida. El purpurat ha recalcat la responsabilitat educativa que tenen els pares i la dificultat que aquests tenen per poder transmetre la fe als seus fills.

Sínode 2015

El cardenal Lorenzo Bardisseri ha mencionat que els temes que no estan inclosos al document es tractaran a l’Assemblea General Ordinària del Sínode de l’any 2015, que girarà a l’entorn del tema: “Jesucrist revela el misteri i la vocació de la família”. Aquesta serà la tercera etapa del procés de reflexió sobre la família, que es va iniciar amb el Consistori del 20 de febrer de 2014.
Finalment ha explicat que l’Instrumentum Laboris proporciona una visió de la realitat de la família en el context actual, que representa l’inici d’una profunda reflexió que s’anirà desenvolupant durant les dues etapes previstes per l’Assemblea General Extraordinària (2014) i l’Ordinària (2015). Els resultats de la primera Assemblea Extraordinària s’utilitzaran per a la preparació de l’Instrumentum Laboris de la successiva i després d’aquesta, es publicarà un document final sotmès a la decisió del Sant Pare.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!