“Apostem per l’assaig. En aquest moment que vivim és importantíssim potenciar el pensament crític”, ha afirmat categòricament Anna Punsoda, escriptora, editora i directora de la sèrie “Deu Manaments”, de Fragmenta Editorial. La Llibreria Ona ha acollit, dimarts 7 de novembre, la presentació oficial d’aquesta nova sèrie d’assaig de Fragmenta, que ha aplegat la majoria dels deu autors que han reflexionat al voltant d’aquests “pilars de la nostra cultura, com són els deu manaments”.

Concebuda després de l’èxit de “Pecats Capitals” i “Assaltar la Bíblia”, aquesta nova sèrie de la Col·lecció Assaig de Fragmenta Editorial té com a propòsit fonamental aproximar-se al Decàleg amb una mirada contemporània —pregona i actual— “sense cap restricció moral i tot responent a les problemàtiques d’avui, lluny de cap confessionalisme”, ha dit Punsoda. Alhora, ha afegit que “la seva lectura convida al debat públic”.

La proposta ratifica el compromís de Fragmenta amb el gènere de l’assaig en català i posa en circulació noves veus de pensadors. Els deu autors són els següents: Jordi Graupera, Ignasi Moreta, Maria Garganté, Leticia Asenjo, Bernat Dedéu, Blanca Llum Vidal, David Fernàndez, Carla Vall i Duran, Joan Burdeus i Maria Sevilla Paris.

“Els textos es caracteritzen per un màxim rigor i un enfocament transversal, atès que els autors han tingut màxima llibertat per fer una lectura de cada manament àmpliament interdisciplinària. En aquest sentit, els volums abracen des de la filosofia fins a la política, passant per l’estudi teològic, la psicologia o la filologia, entre d’altres”, ha constatat Anna Punsoda.

També ha volgut posar en relleu que les cinc autores “han creat el seu text amb perspectiva de gènere”. Així mateix, ha expressat que els deu manaments es poden estructurar en dues dimensions: “d’una banda, les accions i, de l’altra, el fur intern que, avui dia, poden traslladar-se al món de la llei i de l’ètica, respectivament”.

Les cobertes dels volums han estat dissenyades per Albert Planas i mostren la figura de Moisès amb les taules dels manaments en combinacions de colors llampants, d’inspiració pop. Al seu torn, la portadella interior incorpora un detall del vedell d’or d’un gravat del segle XVI.

Els dos primers títolsEstimaràs Déu sobre totes les coses, de Jordi Graupera, i No diràs el nom de Déu en va, d’Ignasi Moreta— van arribar a les llibreries el 2 de novembre passat. La resta s’aniran incorporant a les prestatgeries, de mica en mica, fins al març del 2024, moment què la sèrie quedarà completada. Els altres títols seran Santificaràs les festes, de Maria Garganté; Honraràs pare i mare, de Leticia Asenjo; No mataràs, de Bernat Dedéu; No cometràs adulteri, de Blanca Llum Vidal; No robaràs, de David Fernàndez; No mentiràs, de Carla Vall i Duran; No tindràs pensaments impurs, de Joan Burdeus, i No desitjaràs els béns del proïsme, de Maria Sevilla Paris.

L’assaig del filòsof Jordi Graupera parteix d’una reflexió al voltant del politeisme i el monoteisme per explicar que l’ànima humana necessita la primera forma religiosa per donar sortida als sentits i la segona per aconseguir la unitat de la ment. Estimaràs Déu sobre totes les coses, a través d’una retrospectiva històrica, exposa la tensió entre totes dues creences i problematitza la victòria del monoteisme “sobre totes les coses”.

Ignasi Moreta és doctor en Humanitats, professor de literatura catalana i editor de Fragmenta. A No diràs el nom de Déu en va analitza com el segon manament fa d’antídot contra l’extremisme religiós i ens adverteix dels perills inherents a la religió mateixa. Servint-se de la teoria dels actes de la parla, de l’estudi etimològic i de la crítica a algunes manifestacions religioses enverinades —com ara el providencialisme i el radicalisme—, l’autor qüestiona la legitimitat d’atribuir a Déu textos, voluntats o doctrines.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!