La basílica de la Sagrada Família va acollir, dilluns 3 al vespre, la presentació del segon Congrés Internacional de Germandats i Pietat Popular, que es farà a Sevilla del 4 al 8 de desembre. Un dels objectius del congrés és presentar la dimensió de l’evangelització en les germandats com una gran possibilitat per a l’Església de fer un primer anunci de Jesucrist als no batejats o als allunyats, però que es veuen atrets per la força i la bellesa de les imatges i del que fan les germandats.

Segons ha manifestat Joaquín de la Peña, secretari general del congrés, “es tracta d’un moment per aturar-nos, posar els llums llargs, mirar el futur i escoltar l’Església, perquè tots els confrares puguem abraçar-nos, mirar-nos i compartir els problemes amb què ens trobem, i ajudar l’Església d’Europa en aquest moment en què la secularització avança decididament”.

JOAQUIÍN DE LA PEÑA

“Volem ajudar l’Església d’Europa en aquest moment en què la secularització avança decididament”

El congrés comptarà amb una forta presència vaticana, amb la participació de l’arquebisbe Rino Fisichella, proprefecte del Dicasteri per a l’Evangelització; del cardenal Marcello Semeraro, prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants; del cardenal José Tolentino, prefecte del Dicasteri per a la Cultura i l’Educació, i del cardenal Kevin Farrell, prefecte del Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida.

Joaquín de la Peña, en una entrevista al programa Sense distància de Ràdio Estel, ha manifestat en relació amb l’àmplia participació vaticana: “Volem que ens aportin la visió que l’Església té del paper que ha de fer la pietat popular en el projecte d’evangelització. Volem que ens ajudin a aprofundir com les germandats podem ser eines útils al segle XXI de cara a l’evangelització”.

I ha afegit que “les germandats i confraries ens hem d’adonar que juguem un paper molt important en la transmissió de la fe. Tothom sap les dificultats que tenim en la família per a aquesta transmissió, que abans es feia de forma natural. Per això, a les germandats es continua fent de forma natural, quan es contemplen imatges al carrers, s’explica als infants què representen”.

En la presentació del congrés a la Sagrada Família, van actuar com a amfitrions el president-delegat de la Junta Constructora, Esteve Camps, i el director del Secretariat Diocesà de Germandats i Confraries de Barcelona, Manuel Zamora. També hi van ser presents Anna Maria Almuni, delegada per a la Formació i l’Acompanyament del Laïcat, i Sara Belbeida, comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa de l’Ajuntament de Barcelona, així com diversos directors de secretariats de confraries i germandats d’altres bisbats, presidents de consells locals, germans majors i confrares de la diòcesi.

Juntament amb Joaquín de la Peña, també va participar com a ambaixador del congrés Juan José Morillas, membre del comitè organitzador. Tots dos van agrair la rebuda i l’honor de poder compartir el projecte del congrés en un edifici tan singular i emblemàtic com és la Sagrada Família.

Fa any i mig que un equip de 66 persones, distribuïdes en diverses comissions, treballen en el congrés. “Cadascú en el seu paper perquè els confrares que arribin a Sevilla trobin un ambient confrare i de treball”, ha manifestat Joaquín de la Peña. “Tothom sap que una de les característiques de Sevilla és la capacitat d’acollida.”

El congrés combinarà un ampli programa cultural, amb més de 10 exposicions relacionades amb la pietat popular; una obra social molt important, adreçada al col·lectiu de les persones sense llar; amb celebracions cultuals i litúrgiques diàries.

“Ja hem començat les vetlles de pregària als convents de clausura de tota la diòcesi, que resen perquè els fruits del congrés arribin a bon terme, i que conclouran amb una processó amb vuit imatges de gran importància no únicament per a Sevilla sinó per a tot Espanya”, ha explicat Joaquín de la Peña.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!