Pregària constant i gran expectativa al voltant del Sínode

Moments de molta pregària, fe i gran expectativa és l’ambient que es respira actualment al Vaticà quan falten pocs dies perquè comenci el Sínode sobre la Família, que tindrà lloc a Roma del 5 al 19 d’octubre. El Papa ha demanat pregar constantment per aquesta Assemblea Sinodal que té com a gran tema Els desafiaments pastorals de la família en el context de l’evangelització. Fent cas a la crida del Sant Pare, molts feligresos han anat a la plaça de Sant Pere per oferir les seves pregàries. Després de la Jornada de Pregària del 28 de setembre, augmenta a Roma l’expectativa i es deixen sentir opinions diverses per part d’alguns cardenals, en contra de la proposta del cardenal Walter Kasper que ha plantejat donar a l’eucaristia als divorciats.

No és possible donar l’eucaristia als divorciats que s’han tornat a casar. Aquesta és l’opinió compartida pels cardenals Gerhard Ludwig Müller, Raymond Leo Burke, Walter Brandmuller, Velasio de Paolis i Carlo Caffarra, que en el llibre titulat Restar en la veritat de Crist. Matrimoni i comunió en l’Església catòlica repliquen i fonamenten per què no estan d’acord amb la posició del cardenal alemany.

«Està en joc la llei divina, la indissolubilitat del matrimoni. Una llei proclamada solemnement per Jesús i confirmada moltes vegades per l’Església, perquè és doctrina de fe de l’Església, la norma que afirma que el matrimoni ratificat i consumat entre batejats no pot ser dissolt per cap autoritat humana, sinó per la mort», ha declarat el cardenal Velasio de Paolis al diari italià La Repubblica.

Defensant la seva posició, «fidelitat i misericòrdia de Déu en la seva acció pastoral pel que fa als divorciats que s’han tornat a casar pel ritu civil», el cardenal Kasper ha declarat haver escrit el document amb el consentiment del Papa. En una entrevista a la revista Familia Cristiana, ha assenyalat que «els qui insisteixen en aquest tema desitgen d’una manera molt diferent de com ho desitja el Papa, evitar tota discussió. Marquen anticipadament una línia vermella, es fan mestres del Sínode i decreten que tot ja està dit i decidit. El Sínode esdevé doncs una farsa, i per tant, una desil·lusió per a molts fidels».

El document dels cinc purpurats que serà publicat a Itàlia l’1 d’octubre, just quatre dies abans de l’obertura del Sínode, ha rebut el suport de Mons. Cyril Vasil, secretari de la congregació per a les Esglésies orientals, i és sostingut també per Angelo Scola, arquebisbe de Milà, segons ha assenyalat Vatican Insider. D’altra banda, també el cardenal Timothy M. Dolan s’hi ha declarat contrari.

Mons. Vincenzo Paglia, president del Pontifici Consell per a la Família, ha manifestat a Catalunya Cristiana que «el Sínode confirmarà la indissolubilitat del matrimoni. No podem contribuir que el món es faci miques. Una actitud de compassió i apropament és absolutament important i nosaltres hem de donar la cara a la realitat sense condemnar, sinó amb l’esperança de transformar. Iniciar un camí pastoral que, sense canviar la doctrina pugui ajudar a consolar i trobar solucions».

També el cardenal Lluís Martínez Sistach ha recordat el que diu el Papa: «El debat no pot limitar-se a aquest únic problema.» I afegeix: «Els reptes són molts: la formació humana i cristiana dels joves, la preparació remota i propera del matrimoni, l’acompanyament dels esposos cristians incorporats a la comunitat, el servei reconciliador de la comunitat amb relació als matrimonis en crisi, assessorar els esposos separats sobre la possible nul·litat del matrimoni, el patiment dels esposos cristians divorciats i tornats a casar, l’harmonització entre la misericòrdia i la fidelitat, etc. La pastoral diocesana ha de procurar afrontar aquests desafiaments. És un treball no únicament de la delegació de Pastoral Familiar, sinó del conjunt de totes les realitats pastorals de l’Església diocesana».

Enmig de les idees i opinions que ha suscitat el Sínode, cal recordar que els implicats directes del debat, catorze parelles d’esposos, podran exposar les seves experiències de vida, tal com va indicar Mons. Vincenzo Paglia, president del Pontifici Consell per a la Família: «Seran representades de manera adient les parelles, és a dir, homes i dones cridats a donar a la trobada sobre la família la seva contribució com a esposo i pares.»

En parlar del Sínode, que comptarà també amb la presència i l’aportació de catorze parelles d’esposos de diverses parts del món, Vincenzo Paglia ha expressat a Catalunya Cristiana que «els bisbes tindran l’oportunitat d’aprofundir els temes doctrinals més urgents, però no podem avançar ara cap a on ens portaran aquestes reflexions perquè significaria contradir la varietat i capacitat d’anàlisi de l’episcopat mundial». Amb l’esperança que el Sínode aconsegueixi crear un apropament entre l’Església i els nous reptes de la família, el Successor de Pere convida els creients a resar per aquesta intenció. El mateix Papa, després d’haver tornat d’Albània el 22 de setembre, va resar a la basílica de Santa Maria la Major. I convida totes les famílies a resar amb ell a la plaça de Sant Pere fent vetlla d’oració en preparació del Sínode sobre la Família.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!