Els feligresos de les Borges del Camp (arquebisbat de Tarragona), recordaran el dia 5 de maig com una efemèride única en la història de l’ermita de la Mare de Déu de la Riera. Pilarín Bayés hi va inaugurar un gran mural exterior que ella mateixa va dibuixar i que narra la història d’aquest santuari modernista, des dels inicis del segle XIII fins a l’actualitat. 

Aquest mural, situat a la plaça de l’ermita, és la primera “Petita història” de la Pilarín que es col·loca en gran format a l’exterior, i inclou totes les pàgines del llibre publicat fa un any per la mateixa dibuixant. Durant la inauguració, Pilarín va definir aquest projecte com “un gran libre a l’aire lliure”, i és que precisament s’ha col·locat a l’exterior de l’ermita perquè les famílies puguin explicar als més petits la història del santuari in situ, i amb les simpàtiques i tan característiques il·lustracions de la dibuixant. 

Un santuari ple de sentiment

Carles Bardou, president de l’Associació dels Amics de l’Ermita de la Mare de Déu de la Riera, va aprofitar l’acte d’inauguració per recordar la gran història de superació que hi ha al darrere d’aquest santuari, que és considerat com una de les joies modernistes del Camp de Tarragona. 

L’ermita, que conserva una imatge romànica del segle XIII, va ser destruïda completament durant la Guerra Civil, però gràcies a l’afany del poble, el 1954 es va poder tornar a construir, de la mà de l’arquitecte Francesc d’Assís Berenguer, deixeble d’Antoni Gaudí: “L’ermita té unes característiques arquitectòniques, espirituals i devocionals que la fan única”, va manifestar Bardou. 

Per la seva banda, Pilarín Bayés també va mostrar la seva admiració per aquesta ermita, que va reconèixer que “és molt més que una petita ermita, és un santuari ple de sentiment, amb una marededeu romànica i somrient”. 

Amb la creació d’aquest espai, de moment únic a tot Catalunya, l’ermita fa un pas per apropar-se als visitants que, interessats per l’obra de la Pilarín, puguin descobrir aquest bonic santuari voltat d’olivers i xiprers. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!