“El cicle de violència que ha matat nombrosos palestins i israelians els mesos passats ha explotat aquest matí, dissabte 7 d’octubre del 2023”. Així es llegeix al comunicat que ha publicat el Patriarcat Llatí de Jerusalem a la seva pàgina web. En una entrevista al Servei de Informació Religiosa (SIR), difós per diversos mitjans italians, el patriarca llatí de Jerusalem, el cardenal Pierbattista Pizzaballa, ha qualificat la situació de “molt greu” i ha demanat a la comunitat internacional que “torni a prestar atenció” al conflicte israelianopalestí: “Ens trobem davant d’una situació molt greu que va esclatar sobtadament, sense gaires avisos previs. És una campanya militar de tots dos costats, molt preocupant per les formes, dinàmiques i amplitud. Són novetats molt tristes… La comunitat internacional ha de tornar a prestar atenció al que està passant al Pròxim Orient. Els acords diplomàtics i econòmics no esborren un fet irrefutable: hi ha una qüestió israelianopalestina que necessita ser resolta i que espera una solució.”

Amb aquestes paraules el cardenal Pizzaballa ha expressat la seva profunda preocupació per la situació: “Volem que aquest estat d’emergència no es converteixi en una guerra i, si ho fa, esperem que sigui el més breu possible.” El nou cardenal de Jerusalem ha lamentat especialment la presa d’ostatges israelians per part de Hamas, que ha considerat “un fenomen de cap manera justificable” que només fomenta “una major agressivitat de totes dues parts, especialment per part d’Israel”.

El cardenal Pizzaballa ha mostrat també la seva proximitat amb la petita comunitat cristiana a Gaza, formada per poc més de mil fidels, dels quals només uns cent són catòlics. Els ha animat a saber que “no estan sols” i que aquest és un moment en què han d’estar “més units que mai”.

Respectar l’statu quo dels Llocs Sants, una prioritat

D’altra banda, patriarcat llatí de Jerusalem ha fet una crida a la comunitat internacional i als líders religiosos perquè intervinguin en el conflicte palestinoisraelià, que ha provocat una onada de violència i mort a la regió. El patriarcat ha demanat que es respecti l’statu quo dels Llocs Sants, especialment a Jerusalem, i que es busqui una solució justa i duradora per a la pau i la reconciliació entre els pobles. El patriarcat ha expressat la seva preocupació per les víctimes i les tragèdies que pateixen tant els palestins com les famílies israelianes, i ha demanat a Déu que inspiri els líders mundials perquè actuïn amb saviesa i compassió.

La Custòdia de Terra Santa, que representa els frares franciscans que viuen i treballen als santuaris cristians, ha emès una nota als seus membres perquè limitin els moviments i segueixin les indicacions de les autoritats locals. El custodi, el pare Francesco Patton, ha instat tots els frares a la prudència i a la pregària per la seguretat de tots els habitants de Terra Santa.

El patriarca, preparat per tornar a Jerusalem

El patriarca llatí de Jerusalem va ser creat cardenal pel apa Francesc al Consistori del 30 de setembre passat i actualment es troba a Bèrgam, Itàlia, per rebre la ciutadania honorària de la ciutat. Ha declarat que tornarà “el més aviat possible” a Terra Santa per comprendre la situació i continuar esforçant-se “al màxim per la pau”. Ha expressat la seva esperança de tornar a Jerusalem de seguida i ha reconegut que la situació entre Israel i Palestina és “un volcà que pot esclatar en qualsevol moment”. Així mateix, ha manifestat la seva preocupació per la desconfiança generalitzada cap a les institucions del país, la qual cosa està generant divisions a la societat i pot desencadenar violència i agressivitat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!