En el petit santuari barceloní dedicat a la Mare de Déu de l’Ajuda, al carrer Més Baix de Sant Pere, el dimecres 29 de març, els frares caputxins hi acaben de celebrar l’acte de presentació del nou llibre de fra Valentí Serra de Manresa titulat Passió per la Setmana Santa, que és una “petita enciclopèdia” sobre les festes i tradicions de Quaresma, Setmana Santa i Pasqua.

L’obra ha estat presentada per qui fou professora de l’autor, la historiadora i catedràtica de la Universitat de Barcelona, Dra. Maria Àngels Pérez-Samper, i per l’expert folklorista i dinamitzador cultural Amadeu Carbó i Martorell. Tots dos han posat de manifest el valor de la nova publicació caputxina que qualificaren d’una obra molt necessària, rica de continguts, que ens aproxima de manera seriosa, i alhora assequible a tota mena de lectors, un extens ventall d’aspectes relacionats amb el vessant popular del nucli més central de la fe cristiana: la Passió, Mort i Resurrecció de Jesucrist.

El llibre aporta una detallada informació dels historiadors antics sobre les pràctiques d’execució dels condemnats de l’Imperi romà, així com una acurada descripció de les processons i les expressions populars entorn de la Setmana Santa -com el Rellotge de la Passió, el Viacrucis i les representacions teatrals de la Passió-, sense oblidar, com és costum en les darreres obres de l’autor, de descriure la gastronomia pròpia de Quaresma i Pasqua amb referències a les principals herbes remeieres dels dies de la Setmana Santa i de Pasqua.

L’acte ha estat introduït per una salutació adreçada pel custodi del santuari fra Felip Ramírez i pel director d’Edicions Morera, Norbert Tomàs i Bilbeny. A la presentació hi ha participat fra Eduard Rey, ministre provincial dels caputxins acompanyat de fra Joseph i de fra Prince i d’una nombrosa assistència que ha omplert tot l’espai de la capella.

“Tresor d’espiritualitat i de cultura”

L’autor, en la seva intervenció, ha llegit un fragment de la carta que recentment li trameté des de Roma el ministre general de l’Orde, fra Roberto Genuin, adreçant-li una explícita exhortació a prosseguir, i a perseverar, en aquesta nova línia de recerca històrica de valorar la cultura immaterial per tal de “far conoscere i tesori di spiritualità e di cultura del nostro Ordine Cappuccino”.

Finalment fra Valentí Serra ha agraït la presència de tants assistents a l’acte i la bona recepció del llibre Passió per la Setmana Santa que pot ajudar a configurar una novadora proposta de representació iconogràfica de la creu —el més exacta possible— i que, alhora, sigui complementària a les representacions de la creu de caràcter teològic i devocional a què estem acostumats a veure en les nostres esglésies.

Fra Eduard Rey ha acomiadat l’acte assenyalant la importància de la Passió de Crist, un fet que ha canviat la història del món i que segueix canviant la vida de moltes persones.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!