Aquesta cita de l’Evangeli de sant Joan, a més de ser el lema episcopal del bisbe Francesc Pardo, revela el motiu pel qual Jesucrist ha mort i ressuscitat: perquè nosaltres tinguem vida en Ell. La Pasqua és la manifestació d’aquesta voluntat de Déu, que vol que tots els homes se salvin i arribin al coneixement de la veritat. En paraules de sant Ireneu de Lió, “la glòria de Déu és que l’home visqui”.

La Pasqua ens indica que la mort no té la darrera paraula en la nostra vida. Crist, tot morint en la creu, va matar la mort i ens va deslliurar del seu efecte. D’aquesta manera, podem dir amb sant Pau, “Mort, on és la teva victòria?”. Per fi la creació respira alleugida, sabent que la caducitat no acabarà amb la seva bellesa. Al nostre món tenim l’experiència de la caducitat, que impacta al nostre cor com quelcom que ens fereix i que no es correspon amb el nostre desig de vida. Sembla que tot està tocat per la temporalitat i el declinar natural que veiem arreu. Però la resurrecció de Jesucrist ha trencat per sempre aquesta dinàmica. La vida ha vençut la mort.

Entendríem malament la Pasqua si creguéssim que es tracta d’un esdeveniment que només es donarà a la fi del temps, quan nosaltres ja hàgim mort. Evidentment, serà la segona vinguda de Jesucrist la manifestació plena d’aquesta nova condició de redimits. Però, tal com ens recorda sant Pau, nosaltres ja comencem a gaudir de les primícies d’aquesta salvació en el nostre temps. Els testimonis de resurrecció que recollim en aquest número en són un exemple. Persones que s’han trobat amb Crist Ressuscitat i Ell els ha canviat la vida.

La litúrgia és la font d’on brolla l’esdeveniment pasqual. L’actualització dels misteris del Crist en la celebració eucarística ens fa rebre els efectes salvífics de la seva mort i resurrecció. D’aquesta manera, podem reconèixer la seva empremta en tot allò creat, també en els nostres germans. Estar en contacte amb els misteris de Crist ens capacita per tal de poder-lo trobar també en totes les circumstàncies de la nostra vida. La vida cristiana, doncs, no tracta d’esperar la mort de la millor manera que puguem, per tal de gaudir després de la vida eterna. La vida eterna se’ns dona ara i se’ns convida a acollir-la quan el Senyor surt al nostre encontre. Tant de bo que aquesta Pasqua sigui l’ocasió per deixar-nos captivar per la salvació de Crist i poder mirar la realitat esperant trobar sempre la seva presència que mai no ens deixa. Bona Pasqua!

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!