Els bisbes de Catalunya inicien avui la Visita Ad Limina que tots els pastors del món que governen les diòcesis han de fer a Roma aproximadament cada cinc anys. Hi són tots els bisbes titulars i l’auxiliar de Barcelona Xavier Vilanova, ja que Sergi Gordo finalment s’ha hagut de quedar a Barcelona en haver donat positiu per Covid i Toni Vadell continua ingressat a l’hospital.

En el cas de Romà Casanova, la seva participació és en la doble condició de bisbe de Vic i administrador de Solsona, mentre que Salvador Cristau és igualment administrador de Terrassa i bisbe electe d’aquesta mateixa diòcesi.

Aquest matí, els 10 pastors de diòcesis amb seu a Catalunya han concelebrat l’Eucaristia a la basílica de Sant Pere del Vaticà. Després, han visitat el Pontifici Consell per la Promoció de la Nova Evangelització.

L’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, també president de la Conferència Episcopal Espanyola, ha destacat que fe i evangelització són els eixos d’aquest pelegrinatge: “Es tracta d’un pelegrinatge de fe amb la visita a les tombes de dos grans apòstols, sant pere i sant Pau, un pelegrinatge de comunió amb el Sant Pare i també un agermanament amb la comunitat cristiana de Roma. Aquestes visites a Roma amb el Papa ens donen sempre l’entusiasme de continuar treballant malgrat les dificultats. És això el que volem: continuar sent apòstols del Senyor i missatgers de la bona nova de Jesucrist.”

CARDENAL JOAN JOSEP OMELLA
“Es tracta d’un pelegrinatge de fe amb la visita a les tombes de dos grans apòstols, sant Pere i sant Pau, un pelegrinatge de comunió amb el Sant Pare i també un agermanament amb la comunitat cristiana de Roma. Aquestes visites a Roma amb el Papa ens donen sempre l’entusiasme de continuar treballant malgrat les dificultats. És això el que volem: continuar sent apòstols del Senyor i missatgers de la bona nova de Jesucrist.”

Agustí Cortés, bisbe de Sant Feliu, ha reconegut que és una visita en un moment difícil per la pandèmia: “Hi ha una barreja de prudència i de preocupació, però alhora prevel la il·lusió i el sentit del deure de comunió intern de l’Església.”

AGUSTÍ CORTÉS
“Hi ha una barreja de prudència i de preocupació, però alhora prevel la il·lusió i el sentit del deure de comunió intern de l’Església.”

Per la seva part, el bisbe de Tortosa, Enric Benavent, ha destacat la trobada amb el Papa:  “Si totes les trobades amb el Sant Pare són emotives per a qualsevol cristià, la que un bisbe té amb el Successor de Pere, en el marc d’aquesta visita, té un significat especial. S’hi expressa, es viu i es reforça d’una manera molt concreta la comunió de cada bisbe amb el Papa i de cada diòcesi amb la seu romana.”

ENRIC BENAVENT
S’hi expressa, es viu i es reforça d’una manera molt concreta la comunió de cada bisbe amb el Papa i de cada diòcesi amb la seu romana

I el bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, s’ha mostrat molt content de poder fer la visita, entre avui i dissabte vinent, malgrat les incerteses actuals: “Pregueu per tots nosaltres, que sapiguem dir les coses i fer una reflexió autocrítica i esperançada al mateix temps. Viure a Roma la catolicitat de l’Església és molt important”.

SALVADOR GIMÉNEZ
“Pregueu per tots nosaltres, que sapiguem dir les coses i fer una reflexió autocrítica i esperançada al mateix temps. Viure a Roma la catolicitat de l’Església és molt important”.

Per la seva banda, Romà Casanova ha destacat que, després de les seves dues visites Ad Limina anteriors el 2005 i el 2014, l’actual és molt especial per a ell tenint en compte la seva doble condició de bisbe de Vic i administrador de Solsona: “És un moment de gràcia per al bisbe, i per l’església diocesana, en aquest cas de Vic i Solsona, i que donarà certament fruits de comunió, de santedat i de missió.”

ROMÀ CASANOVA
“És un moment de gràcia per al bisbe, i per l’església diocesana, en aquest cas de Vic i Solsona, i que donarà certament fruits de comunió, de santedat i de missió.”

Aquest contacte amb els diversos àmbits de treball de la Santa Seu i amb el Papa, que durarà fins dissabte vinent, arriba tot just després de dos nomenaments episcopals recents. Un es va produir ara fa una setmana, el de Francesc Conesa com a nou titular de la diòcesi de Solsona, i l’altre s’havia anunciat el 3 de desembre passat, el de Salvador Cristau a Terrassa.

Demà els bisbes de les diòcesis amb seu a Catalunya concelebraran Missa a la segona de les basíliques majors, Sant Joan del Laterà, que és pròpiament la catedral de Roma. Després tindran trobades amb la Congregació per als Bisbes, amb la Congregació per a la Doctrina de la Fe i, ja a la tarda, amb la Secretaria d’Estat i la de Relacions amb els Estats. Dimecres, després de la Missa a la basílica de Santa Maria la Major, serà el torn de trobades amb les congregacions de l’Educació Catòlica, el Clergat i el Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments. A la tarda del mateix dimecres, els bisbes catalans visitaran el Dicasteri de la Comunicació.

Dijous la previsió és que els pastors concelebrin l’Eucaristia a la quarta i última de les basíliques majors, la de Sant Pau Extramurs. Després visitaran els dicasteris per als Laics, la Família i la Vida i per al Servei de Desenvolupament Humà Integral. El mateix dijous a la tarda, tindran una trobada amb la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i Societats de Vida Apostòlica i després el Sínode dels Bisbes.

Finalment divendres a dos quarts d’onze del matí, tots els bisbes de Catalunya, amb els de la Província de València, es reuniran en audiència amb el Papa Francesc.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!