El papa Lleó XIV ha rebut en audiència els participants en el Jubileu de les Esglésies orientals i ha aprofitat l’ocasió per refermar que perquè “la pau es difongui, hi posaré tot l’esforç”, ha remarcat. També ha assegurat que la Santa Seu està a disposició “perquè els enemics es trobin i es mirin als ulls, perquè als pobles se’ls retorni l’esperança i se’ls doni la dignitat que mereixen, la dignitat de la pau”.

En el seu discurs, el Papa ha fet una crida als líders dels pobles al diàleg perquè “callin les armes”, recordant els conflictes que afecten moltes de les regions de les quals provenen els fidels presents a Roma pel Jubileu de les Esglésies orientals: “De Terra Santa a Ucraïna, del Líban a Síria, del Pròxim Orient a Tigre i el Caucas, quanta violència!”

Malgrat aquestes situacions, el papa Lleó ha demanta als cristians d’aquestes Esglésies que continuïn brillant per la fe, l’esperança i la caritat.

LLEÓ XIV

“Qui sinó vosaltres pot cantar paraules d’esperança en l’abisme de la violència? Qui sinó vosaltres, que coneixeu de prop els horrors de la guerra, tant que el papa Francesc va qualificar “de màrtirs” les vostres Esglésies?”

Amb molta rotunditat, el Papa ha recordat “l’horror” viscut per tants fidels orientals, que afronten guerres i tensions que provoquen “massacres de tantes vides joves” que moren “en nom de la conquesta militar”.

Els cristians orientals han participat en un audiència amb el papa Lleó / © Vatican Media.

En aquest context bèl·lic, “sobresurt una crida, no tant la del Papa, sinó la de Crist, que repeteix: ‘La pau sigui amb vosaltres!’”, ha dit Lleó, repetint les primeres paraules que va pronunciar després de la seva elecció com a Pontífex.

El Papa ha demanat pregàries per la pau, “que és reconciliació, perdó, valor, per girar full i tornar a començar” i ha expressat que la pau de Crist no és “el silenci sepulcral” després del conflicte ni el resultat de l’opressió, sinó que “és un do que mira les persones i en reactiva les vides”.

LLEÓ XIV

“Amb el cor a la mà dic als responsables dels pobles: trobem-nos, dialoguem, negociem! La guerra mai no és inevitable, les armes poden i han de ser silenciades”

En aquest sentit, el Pontífex ha destacat que la violència no resol els problemes, tot al contrari. I ha posat en relleu que “passarà a la història qui sembrarà la pau, no qui recollirà víctimes; perquè els altres no són abans que res enemics, sinó éssers humans: no dolents als quals odiar, sinó persones amb les quals parlar. Rebutgem les visions maniquees típiques de les narracions violentes, que divideixen el món en bons i dolents”.

Lleó XIV ha esmentat els cristians que, sobretot al Pròxim Orient, perseveren i resisteixen a la seva terra: “Cal donar als cristians la possibilitat, no només de paraula, de quedar-se a la seva terra amb tots els drets necessaris per a una existència segura.”

El Papa també s’ha referit al seu predecessor, Lleó XIII, el qual va dedicar per primer cop un document específic a la dignitat de les Esglésies orientals, la carta apostòlica Orientalium dignitas on feia una crida per subratllar la importància de preservar  les litúrgies i tradicions de les Esglésies orientals, avui encara amenaçades.

Per això, Lleó XIV ha dit que aquesta preocupació és ben actual: “Tants germans i germanes orientals, obligats a fugir dels seus territoris d’origen (…) corren el risc que en arribar a Occident, perdin no només la pàtria sinó també la identitat religiosa.”

Així, ha subratllat que l’Església accepta la intuïció del seu predecessor per salvaguardar i promoure l’Orient cristià, especialment a la diàspora. El Papa també ha demanat al Dicasteri per a les Esglésies orientals que l’ajudi a “definir principis, normes i directrius a través dels quals els pastors llatins poden donar suport concretament als catòlics orientals en la diàspora i preservar-ne les tradicions vives i enriquir amb la seva especificitat el context en el qual viuen”.

És important, ha comentat, que les tradicions orientals no es dilueixin “per raons pràctiques i de comoditat” ni que es “corrompin per un esperit consumista i utilitarista”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!