La Pastoral del Sord de Barcelona, dins del Secretariat diocesà de Pastoral per a Persones amb disCapacitat, organitza una peregrinació a Roma per participar en els actes del Jubileu i en la canonització de Carlo Acutis, del 26 al 30 d’abril. En parlem amb Corneli Estafanell Almodovar, un jove amb pèrdua auditiva, col·laborador de la Pastoral del Sord i compromès amb la inclusió i la sensibilització. Participa en el servei d’interpretació de la Missa de La 2 en llengua de signes.

Què suposa participar en el Jubileu de l’Esperança? Com animeu les persones a formar part d’aquest pelegrinatge a Roma?

El Jubileu de les Persones amb disCapacitat és una oportunitat per viure la comunió amb el Papa, una experiència de l’Església universal, en la qual podrem entrar en contacte catòlics amb disCapacitats de procedències ben diverses. Amb aquest propòsit, hem organitzat aquest viatge per poder compartir junts l’experiència del Jubileu per a persones amb disCapacitat. A més, aprofitarem l’ocasió per participar en la canonització del beat Carlo Acutis, un exemple de fe que inspira els més joves.

En aquesta peregrinació convideu a acompanyar persones amb disCapacitat. Ens falta més relació amb aquest col·lectiu? Què podem aprendre mútuament?

Tot i els avenços, encara queda camí per millorar la relació amb les persones amb disCapacitat dins de la nostra societat. Convidar-les a aquest esdeveniment és una oportunitat per acompanyar-les a viure una experiència de fe i procurar que les seves necessitats siguin ben ateses. Tots podem aprendre mútuament: mostrar-nos la força de la fe davant les dificultats, compartint la solidaritat i el compromís en aquesta experiència de renovació i inclusió.

El dia 27 d’abril assistiu a la canonització de Carlo Acutis, què ens diu el seu testimoni?

Amb el seu testimoni ens demostra que la fe i la tecnologia poden complementar-se de manera efectiva. A través de les eines digitals, va compartir la seva passió per Déu i la seva devoció a l’Eucaristia, mostrant que el missatge de l’Evangeli pot arribar a moltes persones gràcies a les noves tecnologies. Un testimoni d’un jove que, malgrat les dificultats de la malaltia, amb la fe i l’esperança mostra que podem trobar la felicitat i la pau.

Carlo Acutis serà canonitzat el 27 d’abril.

Com serà l’acollida a Roma? Hi ha esglésies o espais preparats específicament per a les persones amb disCapacitat?

L’església de San Giovanni Battista dei Fiorentini, situada al costat del riu Tíber, a la Via Acciaioli, serà un centre d’acollida per a persones amb diverses disCapacitats durant l’any del Jubileu, amb serveis específics per informar-les i atendre-les. Aquesta iniciativa esperem que continuï més enllà de l’esdeveniment jubilar. A més, es realitzaran altres actes a la basílica de Sant Pere i voltants, procurant oferir una experiència accessible per a tots. Es vol cuidar la presència de persones amb diferents capacitats, que serà visible i implicarà a tothom en la creació d’una comunitat més inclusiva i solidària.

Un dels moments més especials serà la trobada amb el papa Francesc, que molts cops ha mostrat gestos de proximitat i inclusió amb les persones amb disCapacitat. Com veieu la mirada el papa Francesc per afavorir la cultura de la inclusió i rebutjar la del descart?

El papa Francesc ens ho demostra a través de diversos gestos de proximitat i inclusió amb les persones amb disCapacitat. Un exemple d’això és l’experiència viscuda durant les darreres Jornades Mundials de la Joventut (JMJ). Un altre gest és l’accessibilitat per a persones amb dificultats auditives en l’Àngelus, interpretat en diverses llengües de signes, des del 26 de gener amb la Llengua de Signes Espanyola (LSE). A més, s’han implementat adaptacions en els espais, com terres continus, rampes i desnivells suaus, per facilitar la mobilitat de persones amb dificultats per caminar i persones amb visió reduïda o ceguesa.

Hi ha més sensibilitat a l’Església perquè ningú no en quedi exclòs? Quins reptes hi ha per davant?

Malgrat els avenços en sensibilitat i accessibilitat, encara és necessari consolidar una sinodalitat autèntica amb les comunitats. El gran repte consisteix a superar les barreres de comunicació, físiques, socials i estructurals, promovent un aprenentatge col·lectiu que enriqueixi les experiències i permeti una millor adaptació a les noves realitats del futur.

“El gran repte consisteix a superar les barreres de comunicació, físiques, socials i estructurals, promovent un aprenentatge col·lectiu”

Amb el Centre de Pastoral Litúrgica tenim un projecte que inclourà els textos de l’Evangeli en Llengua de Signes, com a part integral de l’evangelització i la inclusió, assegurant que cada persona pugui participar plenament de la litúrgia de l’Església.

Quins fruits us agradaria que donés aquest Jubileu?

Ens agradaria que aquest Jubileu donés fruits de veritable inclusió, on totes les persones, independentment de les seves capacitats, siguin reconegudes, escoltades i valorades. Que es trenquin barreres físiques i socials, que es promogui l’accessibilitat en tots els àmbits i que es construeixi una societat més justa, on la diversitat no sigui vista com un obstacle, sinó com una riquesa. Que el Jubileu ens ajudi a créixer en la fe i la solidaritat per fer realitat un món on ningú no es quedi enrere.

Per a més informació i inscripcions al 619 672 691 / pastoraldiscapacitats@arqbcn.cat

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!